El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha encarregat a la Fiscalia Anticorrupció que assumeixi el cas de la presumpta trama de compra de vot "a gran escala" a Melilla, vinculat a Coalició per Melilla, a causa de "la gravetat i transcendència des del punt de vista social i polític, donada la pretensió d'alterar la lliure manifestació de la voluntat popular" a les eleccions municipals i autonòmiques de diumenge que ve. Així consta en un decret signat dijous, on el cap del Ministeri Públic explica que es donen els requisits establerts a la llei perquè aquesta Fiscalia Especial assumeixi el cas.

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

🗳️ Programes electorals a Barcelona 2023: Què proposa cada partit?

Fonts fiscals han indicat a Europa Press que també es tracta d'una qüestió de coherència interna, perquè el cas similar de Mojácar (Almeria), vinculat al PSOE, està en mans del fiscal delegat d'Anticorrupció. A Melilla, com que no existeix aquesta figura delegada, era la Fiscalia ordinària qui havia entrat a la causa.

García Ortiz ha exposat que, "com que els fets suposen una manifestació de delinqüència o criminalitat organitzada, atenent la seva gravetat i transcendència des del punt de vista social i polític, atesa la pretensió d'alterar la lliure manifestació de la voluntat popular, així com tenint en compte la complexitat de les investigacions a desenvolupar, s'estima que concorren els pressupòsits que permeten l'atribució de la competència per al despatx de l'assumpte a aquesta fiscalia especial". El decret detalla que les indagacions fetes fins ara per la policia espanyola —que han portat a l'obertura d'una investigació judicial a Melilla— "han posat de manifest l'existència d'una operació a gran escala de compra de vots, mitjançant la qual s'abonaven entre 100 i 50 euros a un important nombre de ciutadans alterant la mecànica legalment establerta del vot per correu".

Precisa que aquesta operació delictiva va començar el 4 d'abril, arran de la publicació al BOE de la convocatòria electoral, i hauria estat duta a terme, segons les investigacions practicades, per "diversos individus afins o relacionats amb el partit polític Coalició per Melilla".

Una estructura organitzada

"Aquests individus conformarien una estructura organitzada, amb planificació prèvia i concertada, i la compra de vots s'estaria finançant a més amb part dels fons obtinguts per empreses i particulars relacionats amb el partit polític indicat, en licitacions públiques, convenis, contractes i subvencions que s'haurien adjudicat durant l'última legislatura a la ciutat autònoma", indica. Tot plegat, apunta el decret del fiscal general, podria ser constitutiu de delictes electorals, però també de malversació, prevaricació, suborn i falsedat documental.

Cal recordar que per aquests fets la policia espanyola ha detingut i posteriorment ha deixat en llibertat nou suposats implicats en aquesta trama de compra de vots per al 28-M. Els arrestats estan vinculats a Coalició per Melilla, el partit majoritari del govern de l'enclavament espanyol.