El que ha passat aquest dijous ha acabat d’encendre els ànims a Esquerra Republicana. Jaume Collboni s’ha proclamat aquest dijous com a “hereu” de l’exalcalde Pasqual Maragall. I la reacció del seu germà, Ernest Maragall, no s’ha fet esperar. El candidat d’ERC a les eleccions municipals de Barcelona s’ha mostrat “entristit” i “indignat” per la instrumentalització del seu llegat. I li ha respost: “Collboni és hereu dels qui el van trair, dels qui el van abandonar, dels qui el van negar, dels qui el van rebutjar”. Bona part de la campanya de Maragall s’ha centrat a distanciar-se dels socialistes, deixant clar que no formarà govern amb ells si guanya.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🗣 Ernest Maragall: "Tothom hauria de ser més prudent a l'hora de reivindicar Pasqual Maragall"

🔴 Eleccions Municipals i Autonòmiques 2023, DIRECTE | Última hora de la campanya electoral


La resposta ha tingut lloc en un acte al barri de Gràcia. I Ernest Maragall ha admès que li hauria agradat no haver de parlar-ne, perquè “l’entristeix més que l’indigna”. Però no ha passat per alt que Collboni s’hagi proclamat “hereu” del seu llegat i que fins i tot el citi i n’imiti els gestos.  En contraposició, l’alcaldable d’Esquerra Republicana ha reivindicat la “Barcelona que tenia al cap” l’alcalde Maragall i que tractarà d’”estar a l’altura”. Però ha reclamat que aquella idea de la ciutat “no es prostitueixi”.

Més enllà d’aquesta qüestió, l’alcaldable republicà ha carregat contra el que representa Jaume Collboni en aquestes eleccions: “S’ofereix pel lloc de controlador en nom del senyor Pedro Sánchez, el delegat del govern central a la plaça Sant Jaume”. Però també ha carregat contra la resta dels seus adversaris. A Xavier Trias l'ha acusat de reviure una Ada Colau “obsoleta” i de fer-ho “per retornar-nos als anys 80, a aquella Convergència que tots sabem el que significa i el que va fer”. I ha disparat contra l’actual alcaldessa, que expressa “una barreja de dogmatisme i autoritarisme, que ens diu com hem de ser, com hem de pensar, hom hem de viure”. Per això, s’ha situat enmig: “Ni submissió ni dogmatisme”.

En termes similars s’ha expressat el conseller d’Empresa, Roger Torrent, que ha alertat que aquest diumenge a les urnes “no ens juguem la refundació de cap partit” i que “la Catalunya dels anys 80 queda molt lluny”, en referència a Xavier Trias. Però també ha criticat que altres vulguin “fer servir la ciutat de plataforma per acumular punts per ser ministra algun dia", com Ada Colau, o "supeditant els resultats als interessos de La Moncloa”, com Jaume Collboni. Enfront d’això, Torrent ha defensat que el 28-M “ens juguem el futur de la ciutat”.

Racisme quotidià

A l’acte d’aquest dijous al vespre a Gràcia també hi ha participat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha volgut denunciar el racisme arran del cas Vinicius, però que va molt més enllà: “El que passa en un camp de futbol és només una expressió minúscula del racisme quotidià. Si això li fan a un jugador de futbol, què no li faran a una persona racialitzada en el seu dia a dia?”. En aquest sentit, la titular d’Igualtat també s’ha compromès a “combatre” la llei d’estrangeria espanyola.