En el recorregut judicial de la polèmica sobre els exmembres d'ETA que concorren a les eleccions municipals amb EH Bildu, la Fiscalia de l'Audiència Nacional ha arxivat la denúncia de l'Associació Dignidad y Justícia sobre la inclusió de 44 exmembres de la banda terrorista. Els fiscals han conclòs que la presència d'aquests candidats "no és constitutiva" de cap delicte, i recorda a l'associació que el control de la legalitat de les candidatures presentades pels partits polítics, federacions i agrupacions és competència de les juntes electorals. 

🟡 Renuncien els set exmembres d'ETA amb delictes de sang a les llistes de Bildu pel 28-M

Des de la Fiscalia s'ha conclòs que la presència d'aquests exetarres no constitueix cap delicte. "Després d'una anàlisi rigorosa de la denúncia i de consultar els documents sobre les condemnes imposades i el seu compliment es conclou que els fets denunciats no són constitutius de delicte", s'afirma des del ministeri fiscal, segons l'ACN. Així doncs, cal "arxivar les diligències". 

Els exmembres d'ETA, foc en plena campanya

Al marge del posicionament de la justícia espanyola, la polèmica presència d'aquests exmembres de la banda a les llistes de Bildu ha estat una gran arma que el Partit Popular no ha desaprofitat. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha fet servir aquesta polèmica com a arma llancívola cap al PSOE. Per la seva banda, els socialistes han retret als populars la seva constant instrumentalització d'ETA en època electoral. 

Aquest dimecres, al Congrés dels Diputats, el president espanyol, Pedro Sánchez ha retret el cinisme del PP, els quals quan estaven al govern espanyol l'any 2015 no va protestar ni va dir "res" quan aquesta mateixa formació va concórrer als comicis amb condemnats. Sánchez també ha aprofitat aquesta polèmica per carregar contra Bildu, a qui ha etzibat que han fet malament les seves llistes. 

Els 7 exmembres amb delictes de sang

Els set exmembres de la banda terrorista ETA que estaven inclosos en candidatures d'EH Bildu per a les pròximes eleccions municipals han anunciat que fan un pas enrere i renuncien a recollir l'acta si són escollits a les urnes. A les llistes de Bildu hi ha un total de 44 persones que en el seu moment van ser condemnades en major o menor grau per delictes relacionats amb ETA. Els set candidats que abandonen la carrera electoral són Agustín Muiños, Begoña Uzkudun, Asier Urribarri, José Antonio Torre Altonaga, Juan Carlos Arriaga, Lander Maruri i Juan Ramón Rojo.

Per altra banda, el coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi, ha afirmat que la formació ha estat objecte d'una campanya de setge per part de "la ultradreta espanyola" a la que "s'han sumat irresponsablement altres forces" per "mers interessos polítics i electorals", això no suposa que Bildu es pugui abstreure de la seva "responsabilitat".