Contra la desinformació, verificació. Amb la voluntat d'oferir la millor informació possible als lectors (i electors) durant aquesta campanya de les eleccions municipals 2023, El Nacional.cat i Verificat han decidit unir-se i sumar esforços per verificar les declaracions dels candidats a l'alcaldia de Barcelona així com també totes aquelles dades que puguin ser objecte de discussió durant aquests dies de campanya. Precisament, un dels moments en què més rellevància pren el rigor de les paraules i dels missatges dels polítics és en els debats electorals televisius. Per això, Verificat i El Nacional.cat treballaran conjuntament durant el debat de betevé, del dilluns 15 de maig, i el debat de TV3, del dimarts 23 de maig, per oferir fact-cheking en temps real a través d'un seguiment en directe d'ambdós debats al diari. D'aquesta manera, els lectors no només podran seguir les declaracions dels candidats i tot el que passi al plató, sinó que també podran seguir la verificació dels seus missatge polítics i evitar les anomenades fake news. Tot això es podrà seguir en directe a través del web i de Twitter.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Enquestes de les Eleccions Municipals 2023 a Barcelona

Verificat és una associació sense ànim de lucre que va néixer fa quatre anys de la mà d'Alba Tobella i Lorenzo Marini, els seus cofundadors, amb l’objectiu de lluitar contra la desinformació i la manipulació a internet, sempre des d'una òptica periodística i educativa. Es tracta de la primera plataforma de fact-checking de Catalunya i és actualment l'única amb reconeixement de la International Fact-checking Network (IFCN) i l’Observatori Europeu de la Desinformació (EDMO). Tal com explica Alba Tobella, la plataforma analitza els discursos polítics i missatges que circulen a través de les xarxes socials per publicar-ne la versió real de les declaracions. "Internet s'ha tornat un espai on el caos informatiu és enorme i creiem que la ciutadania necessita eines per poder entendre el món de manera crítica", afegeix. A més, apunta que la intel·ligència artificial pot accentuar la capacitat de generar desinformació perquè "fa créixer la facilitat de crear continguts per part dels usuaris que poden semblar reals i no ho són".

Dades, entrevistes, newsletter i molt més fins al 28-M 

L'ús del fact-checking durant la campanya de les municipals 2023 és una de les apostes de la cobertura que ha engegat El Nacional.cat i que vol complementar-se amb una newsletter diària que posarà en context cada vespre totes les informacions que hagi deixat el dia, així com entrevistes i passejades per conèixer més de prop aquell qui pot ser el futur alcalde de Barcelona per als propers quatre anys o un seguit de temàtiques que preocupen als ciutadans i que s'expliquen a través del periodisme de dades.

Des d'El Nacional.cat, també es vol posar de relleu la importància de combatre la desinformació i la manipulació informativa fent-se ressò, tal com apunta el director adjunt del mitjà, David González, "totes aquelles intervencions que no s'ajustin a la veritat". "És la nostra manera de participar també en les mesures que es poden començar a prendre des dels mitjans per intentar corregir els biaixos de la manipulació informativa, posant en qüestió el dret que tenim a una informació veraç i la salut i qualitat de la nostra democràcia".

Verificat i El Nacional.cat continuaran també treballant conjuntament durant la campanya, més enllà d'aquests dos debats electorals. I és que Verificat participarà en el seguiment electoral municipal amb una sèrie d'articles relacionats amb grans temàtiques que preocupen als veïns de Barcelona, com ara l'habitatge, el turisme o el trànsit arran de la seva anàlisi en profunditat "Barcelona en dades".