Yolanda Díaz proposa enmig de la campanya per a les eleccions generals del 23-J eliminar els vols peninsulars que tinguin una alternativa ferroviària inferior a les tres hores de trajecte. És a dir, que la principal víctima seria el pont aeri entre Barcelona i Madrid, ja que l’AVE, si no fa gaires parades entre les dues capitals, té un trajecte de menys duració que ronda les dues hores i mitja. Es tracta d’una mesura que Sumar emmarca dins de la lluita contra el canvi climàtic. Així ho ha explicat el portaveu de campanya del partit, Ernest Urtasun, que ha defensat també el desenvolupament de trajectes amb tren nocturns com a alternativa de transport, la regulació i limitació de vols en jet privat.

🔴 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

Aquesta mesura anunciada per Sumar ja ha començat a aplicar-se, per exemple, a França. Té conseqüències en trajectes curts dins del territori francès, com en els vols París-Lió, Bordeus-Nantes i podria encabir-hi també Marsella-Rennes. Ernest Urtasun ha assegurat que en el cas espanyol, no només tindria efectes en la connexió Barcelona-Madrid, sinó que podria aplicar-se a altres trajectes. Urtasun ha detallat que Sumar planteja una sèrie de mesures davant l'emergència climàtica que viu el país i que es tradueix en l'onada de calor que pateix l’Estat aquests dies, on un aspecte essencial és limitar les emissions contaminants del sector del transport que representa el 30% del total.

Durant la seva compareixença, el portaveu de Sumar ha explicat que des de 2005 a 2019 aquestes emissions contaminants han augmentat a Europa un 34%, la qual cosa equival a 147 milions de tones de carboni. Així doncs, Urtasun ha argumentat que “si no fem res amb el sector de l'aviació i no traslladem transport aeri a transport ferroviari, continuaran augmentant aquestes emissions un 28% fins a l'any 2050”, cosa que faria augmentar estrepitosament la quantitat de tones de CO₂ emeses a Europa.

Segons el portaveu de campanya de Sumar, la irrupció de la nova onada de calor que afecta en els darreres hores l’estat espanyol, obliga a afrontar la "nova realitat en clau d'emergència climàtica", on “el negacionisme no té cabuda davant el canvi climàtic”. En canvi, ha apostat per les mesures “valentes” per convertir el país en un referent de polítiques verdes.

Per exemple, ha insistit en el pla per climatitzar convenientment escoles, centres de salut i residències, l'impuls de l'energia renovable per garantir energia barata a la ciutadania, "trossejar" l'activitat de les grans empreses energètiques per trencar l'"oligopoli" que regeix ara el mercat i generar mig milió d'ocupacions verdes. Amb aquest paquet de mesures, el portaveu de Sumar ha afirmat que Espanya podria complir el 2040 els objectius del pacte verd europeu, que al seu judici el PP tracta de boicotejar, la qual cosa equival a deu anys abans del marcat en aquest acord (2050).