Alberto Núñez Feijóo va marcar el camí al balcó de la seu del PP advertint que li corresponia “l’encàrrec” de formar un govern, tenint en compte que la seva va ser la formació més votada a les eleccions generals del 23 de juliol. I aquest serà el fil argumental del PP fins que s’estableixi contacte amb la resta de formacions polítiques: que el PP té el dret de tenir la iniciativa per al diàleg, malgrat que l’aritmètica li ho deixa gairebé impossible, i que el PSOE l’ha de permetre. I si això no passa, el PP agita el fantasma del bloqueig. El coordinador general dels conservadors, Elías Bendodo, ha assenyalat que, després del 23-J, hi ha dues opcions: o Feijóo és president o “es produeix un bloqueig polític que pot portar a unes segones eleccions”, ha afirmat a Antena 3. A les acaballes de la nit electoral l’equip de Feijóo estaven convençuts que podrien assolir un govern en solitari.

Tot i haver passat de 89 a 136 escons, el PP ha aconseguit una victòria insuficient i Bendodo l’ha qualificat com a “molt important”, tot i que reconeixen que els hagués agradat que fos més àmplia. Per això, ha assenyalat que hi ha dos escenaris després dels resultats: “Un govern del partit que ha guanyat les eleccions o un bloqueig que pot portar Espanya a unes segones eleccions”. L’encàrrec és posar-se en contacte amb tots els partits, tot i que a ningú se li escapa que el PSOE serà un dels interpel·lats i més pressionats.

Segons ha explicat la secretària general, Cuca Gamarra, Feijóo liderarà el procés i ha indicat que també trucarà a Pedro Sánchez perquè “toca parlar amb totes les forces polítiques”. El PP presenta la negociació en una dicotomia de difícil situació i insisteix en la idea que l’alternativa a Feijóo és un “govern Frankenstein dos”. Gamarra ha alertat en una entrevista a Telecinco del “risc” que implica que Sánchez “intenti conformar una majoria” per a una investidura “fent néixer un nou Frankenstein dos”, però que porti Espanya a una situació de “bloqueig institucional absolut”. El PP ha avisat que, en aquesta situació, el socialista estaria en una situació de “major debilitat que mai”, en quedar en mans de Bildu i d’un “fugit de la justícia”, en al·lusió a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

En la mateixa línia, el portaveu de campanya, Borja Sémper, ha reconegut que els pactes amb Vox poden ser una explicació al triomf insuficient del PP. “Amb una política tan polaritzada, hi ha gent a qui probablement no li hagi agradat les interpel·lacions al llarg de la campanya també a possibles acords amb el Partit Socialista. I altres han tingut moltes prevencions també a possibles pactes amb Vox”, ha assegurat a Onda Cero. Tot i això, ha afirmat que el resultat es deu a un “cúmul de circumstàncies” i no només a una, entre les quals també ha citat la fragmentació del vot a la dreta.