Moviment de la Fiscalia per frenar la decisió gens habitual que ha pres aquest dimecres al matí la sala de vacances del Tribunal Constitucional (TC), amb majoria conservadora, que ha inadmès a tràmit el recurs d’empara de Carles Puigdemont i Toni Comín contra el seu processament per malversació agreujada i desobediència. Segons han informat fonts de la Fiscalia a ElNacional.catel ministeri públic recorrerà a partir de setembre l’acord perquè entén que “no hi ha urgència” per resoldre la qüestió plantejada pels dos eurodiputats de Junts i, amb aquest gest, forçarà que el recurs es debati en el ple ordinari de l’òrgan de garanties constitucionals. 

Ràpida reacció de la Fiscalia, que tenia tres dies per recórrer contra la resolució de la sala de vacances del TC. Si no ho hagués fet, s'haurien arxivat les actuacions sense cap més tràmit afegit. Ara bé, com que l’agost és un mes inhàbil, el termini per recórrer arrencarà l’1 de setembre. El principal argument de la Fiscalia és que la urgència de l’actuació "només" estaria justificada per adoptar una mesura cautelar, per exemple. Com que no se n’ha adoptat cap, el ministeri públic interpreta que el recurs s’ha de tractar com a assumpte ordinari pel ple, que és de majoria progressista. “No és un assumpte que se sostregui de les decisions ordinàries del Tribunal”, afirmen fonts jurídiques a aquest diari.

La sala de vacances, formada per dos magistrats conservadors —César Tolosa i Concepción Espejel— i una de progressista —Laura Díez—, és la que s’encarrega dels casos urgents durant el mes d’agost. I aprofitant aquest impàs, el bloc conservador ha tirat pel dret i ha rebutjat el recurs dels dos eurodiputats a l’exili, en contra del criteri de Díez, que ha emès un vot particular. En aquest, la magistrada considerada progressista ha posat en dubte que es prengués la decisió per la via de la urgència, adduint que ni Comín ni Puigdemont són a Espanya ni estan privats de llibertat. Tot i això, la resolució coneguda aquest dimecres al matí afirma que la sala de vacances és “competent” per resoldre l’escrit de Puigdemont i Comín perquè sol·licitaven la suspensió cautelar de la privació de llibertat a través d’una ordre de detenció.

El jutge instructor del procés al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va ordenar al mes de juny la detenció en territori espanyol de Puigdemont després de processar-lo per desobediència i malversació agreujada en el marc de la revisió derivada de la reforma del Codi Penal. Ara bé, Llarena va deixar per a més endavant la redacció d’una altra ordre de detenció internacional, fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea no digués la seva sobre la immunitat parlamentària.

Amb la maniobra de la Fiscalia, el recurs dels exiliats es debatrà en sessió ordinària, a partir de l’1 de setembre. A diferència de la sala de vacances, al TC hi ha una majoria de magistrats progressistes després que en canviés la tendència el gener d’aquest any 2023. La decisió de la majoria conservadora d'estiu s'ha d'emmarcar en les negociacions per la investidura entre el PSOE i les formacions independentistes catalanes. En aquest escenari, els set diputats de Junts tenen tots els números per fer decantar la balança.