El 23 de juliol del 2023 se celebraran eleccions generals a Espanya, en què els ciutadans decidiran el rumb del país i qui serà el seu líder. En principi, Pedro Sánchez, representant del PSOE i actual president del Govern, i Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, són els candidats amb més avantatge. Tot i això, els partits Sumar i VOX també jugaran un paper important en els pactes posteriors. En qualsevol cas, encara hi ha molts votants indecisos que tenen dubtes sobre la seva elecció. Per aquest motiu, els debats electorals prenen una gran rellevància.
 

🔴 Debat electoral, EN DIRECTE | Debat a tres entre Sánchez, Díaz i Abascal
 

​📄 Candidats a les eleccions generals 2023: tota la llista
 

Després d'un cara a cara en què Feijóo i Sánchez van iniciar el diàleg i un segon debat amb set portaveus, es percep que la darrera oportunitat dels polítics per persuadir els ciutadans és el debat a tres de RTVE. Els electors tenen una cita el dimecres 19 de juliol amb tres dels quatre candidats de les principals forces polítiques.

Quan és el debat a tres de RTVE?

El debat a tres de RTVE serà transmès per la cadena pública a partir de les 22.00 hores del 19 de juliol. En aquest esperat esdeveniment, hi participaran Pedro Sánchez (PSOE), Yolanda Díaz (Sumar) i Santiago Abascal (VOX). Tot i això, el PP de Núñez Feijóo ha rebutjat la invitació de RTVE per participar en aquest debat.

El Partit Popular argumenta que no assistiran a un debat en què no s'hagin inclòs els líders d'ERC, PNB i Bildu. És important esmentar que aquest tipus de debats són habituals entre les quatre o cinc formacions amb més intenció de vot a Espanya, com ja es va realitzar al 2019 amb PP, PSOE, Unides Podem, Ciutadans i VOX. En aquesta ocasió, Pablo Casado va decidir assistir amb Sánchez, Abascal, Pablo Iglesias i Rivera a un esdeveniment històric a Espanya que, lamentablement, aquest any no es podrà repetir.

A RTVE no han rebutjat la proposta feta a Núñez Feijóo, però tot sembla assenyalar que el Partit Popular no canviarà d'opinió a menys d'una setmana de la realització del debat.

Qui serà el moderador del debat a tres de RTVE?

El periodista Xabier Fortes, presentador de La noche en 24 horas de TVE, serà el moderador del debat. Anteriorment, Fortes també ha moderat el debat entre els portaveus dels partits polítics amb grup parlamentari al Congrés dels Diputats. En aquesta ocasió, dijous passat, van debatre Patxi López com a portaveu del PSOE, Cuca Gamarra del Partit Popular, Iván Espinosa de los Monteros representant a Vox, Aina Vidal en nom de Sumar, Gabriel Rufián per part d'ERC, Aitor Esteban en representació del PNB i Oskar Matute en representació d'EH Bildu.