La maquinària per a les eleccions generals 2023 ja està en marxa i els partits polítics ja tenen clars els caps de llista al Congrés dels Diputats. Els comicis estaran fortament renyits per assolir la victòria electoral, que en cap cas determinaria el pròxim president o presidenta de l'estat espanyol, ja que els pactes postelectorals seran determinants. Posem cara als candidats a les eleccions generals 2023 a Espanya. 

🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
 

📃 Quins candidats a les eleccions generals 2023 pots votar a Catalunya?


🟡 Llistes electorals a les generals 2023: partits i candidats
 

Candidat del PSOE: Pedro Sánchez

L'actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, serà el candidat del PSOE. Després d'avançar la cita electoral al 23 de juliol Sánchez advoca per una campanya on destaca les accions que ha fet des de govern en els darrers tres anys. Una de les grans incògnites serà si la suma d'esquerres, liderada pel mateix Sánchez, serà superior a la suma de dretes, amb el PP i Vox.

Candidat del PP: Alberto Núñez Feijóo

El candidat del PP serà el president del partit, Alberto Núñez Feijóo. Qui va ser president de la Xunta gallega i després va substituir Pablo Casado al capdavant de la formació blava, ara tractarà de liderar el seu partit a la victòria electoral. Les enquestes els són favorables, però no podran governar sols i hauran de buscar una aliança amb Vox si volen arribar a la Moncloa.

Candidata de Sumar: Yolanda Díaz

La gran aposta de l'esquerra. La formació liderada per Yolanda Díaz es presenta a les eleccions generals del 23 de juliol com una gran coalició de forces situades a l'esquerra del PSOE. Els comuns i Podemos són les dues grans formacions que s'inclouen dins aquesta coalició, que ha arrencat el seu viatge amb polèmica. Yolanda Díaz ha deixat fora de les llistes a grans noms de Podemos, com Irene Montero o Pablo Echenique, tot i que ha inclòs a Ada Colau per tancar la llista de Barcelona.

Candidat de Vox: Santiago Abascal

El candidat de Vox serà el líder de la formació, Santiago Abascal. Amb el seu tradicional i tradicionalista discurs d'extrema dreta, el representant de la formació verda buscarà continuar guanyant presència en aquestes eleccions generals del 23 de juliol. Des de les darreres eleccions municipals i autonòmiques, a bona part d'Espanya, la formació ultra ha aconseguit entrar en diferents governs autonòmics, un dels seus grans objectius.

Candidats dels partits catalans i del País Basc

Pel que fa als partits catalans, hi ha cares noves i vells coneguts. Míriam Nogueras repetirà com a candidata de Junts per Catalunya, mentre que Gabriel Rufián ho farà per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)Albert Botran i Mireia Vehí es presenten com a cares visibles de la CUP en aquestes eleccions generals: el primer, per Barcelona, i la segona, per Girona. 

Meritxell Batet tornarà a encapçalar les llistes del Partit Socialista de Catalunya (PSC), mentre que Nacho Martín Blanco, fins no fa gaire representant de Ciutadans, serà el número 1 del Partit Popular de Catalunya (PPC). Els comuns, que en aquests comicis es presenten dins la coalició Sumar, sota el nom Sumar-En Comú Podem, estaran liderats per Aina Vidal. Finalment, el PDeCAT, que es presenta sota el nom Espai CIU, ha triat a Roger Montañola com a cap de llista.

Al País Basc, pel PNB els candidats seran Aitor Esteban (Biscaia), Maribel Vaquero (Guipúscoa) i Mikel Legarda (Alava). Pel que fa a EH Bildu, els tres candidats seran Mertxe Aizpurua (Guipúscoa), Oskar Matute (Biscaia) i Iñaki Ruiz de Pinedo (Alava). Passant a l'espectre gallec, el candidat del BNG serà Néstor Rego. Finalment, la candidata de Coalición Canaria serà Cristina Valido.