Amb un cel seré i 24 graus de temperatura segons Tomàs Molina, ERC ha començat a Badalona la seva campanya per a les eleccions europees del pròxim 9 de juny, que han d'afrontar després de la desfeta i en plenes negociacions per a la Mesa del Parlament, la qual s'haurà de constituir l'endemà dels comicis, i per a la investidura d'un nou president de la Generalitat. I Diana Riba, líder de la candidatura d'Ara Repúbliques, a banda de defensar la importància d'anar a votar en aquestes eleccions per a les quals es preveu una alta xifra d'abstenció, ha volgut abordar els dos elefants a l'habitació. Primer, reconeixent que els últims resultats d'ERC no han estat bons i també ha enviat un missatge a qui ha estat col·lega seu al Parlament Europeu, Carles Puigdemont, que des de les eleccions ha insistit que vol ser candidat a la investidura, tot i quedar per darrere de Salvador Illa: "Si acorda la seva presidència amb el PSC, que és imprescindible, no el bloquejarem, però que es posin d'acord ells primer", ha anunciat Riba, assegurant que els republicans investirien Carles Puigdemont si aquest aconseguís una abstenció dels socialistes. 

Riba ha fet referència a la "sociovergència" que segons ella es pot constatar dia rere dia al Parlament Europeu, però també al català, amb l'exemple del decret d'habitatge que aquests dos partits han tombat avui a la Diputació Permanent del Parlament. Oriol Junqueras, president del partit fins després de les europees, quan dimitirà, també hi ha fet referència, assegurant que els partits que avui han votat en contra "de possibilitar garantir l'accés a l'habitatge" no poden defensar els drets dels europeus. Ohiana Etxebarrieta, d'EH Bildu, i Anna Miranda, del BNG, que ha fet el discurs íntegrament en català, també han cridat a exercir el vot davant el perill de l'extrema dreta.

Acte inici campanya ERC eleccions europees, Diana Riba i Tomas Molina / Pau Venteo
Diana Riba i Tomàs Molina a l'acte d'inici de campanya / Foto: Pau Venteo

Els compromisos electorals de Tomàs Molina

El gran fitxatge per a aquestes eleccions s'ha estrenat parlant de per què va escollir ERC per a aquesta aventura en política o la importància de la lluita contra el canvi climàtic, però també els seus compromisos electorals. Segons ha revelat en aquest acte d'inici de campanya, el seu compromís amb Sigfrid Gras, director de TV3, és portar aquesta cadena a Eurovisió: "Quan agafo un compromís, me'l prenc a pit, no faig broma". Així, el número 4 de la candidatura a les europees s'ha proposat que Catalunya tingui un representant en aquest festival europeu i, fins i tot, ha proposat cançó: Coti x Coti de The Tyets. 

Reunió d'Esquerra 

Aquest inici de campanya de les europees anava més enllà de les eleccions per al 9 de juny, ja que era el primer acte d'ençà de les eleccions catalanes del 12 de maig, en les quals el partit va perdre 13 diputats, una derrota que va precipitar la convocatòria d'un congrés el 30 de novembre. I no hi ha faltat gairebé ningú, a banda de la intervenció de Junqueras, a primera fila també hi havia Pere Aragonès, president del Govern en funcions i que ja ha anunciat que deixarà la primera línia política, i bona part dels consellers del seu executiu, entre els quals Roger Torrent, Ester Capella o Natàlia Mas, les portaveus Raquel Sans i Marta Vilalta i diputats com Najat Driouech. Perquè, en paraules de Diana Riba, "ERC no es rendeix, aquest projecte creix davant les adversitats, a les verdes i a les madures". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!