El vot en contra de Junts i l’abstenció del PSC han tombat el decret sobre lloguers temporals del Govern. D’aquesta manera, la normativa impulsada per la consellera de Territori en funcions, la republicana Ester Capella, deixarà d’estar vigent de manera immediata.

En la votació d’aquest dijous al Parlament, davant la Diputació Permanent, s’ha rebutjat la regulació dels contractes temporals d’habitatge, així com el lloguer d’habitacions, amb el vot en contra de Junts, Vox, PP i Ciutadans. ERC només ha aconseguit el suport dels Comuns i la CUP. El grup socialista s’ha abstingut.

La consellera Capella ha subratllat queno entrar a la regulació vol dir garantir l'especulació”. Per la seva banda, Alicia Romero (PSC) i Mònica Sales (Junts) han carregat contra el Govern per tramitar el decret llei a correcuita, poc abans de l’inicia de l’última campanya electoral, sense treballar-lo amb la resta de grups polítics. Romero ha afegit que el text del decret generava “inseguretat jurídica” i que podria fer desdir als propietaris que es plantegessin posar habitatges en lloguer.

Mònica Sales, de Junts, s’ha pronunciat a favor de regular els lloguers de temporada, "però no fer-ho així". Ha indicat que cal implicar tots els actors del sector. I ha afegit que "aquesta norma es carrega tot el model de lloguer de temporada partint de la premissa que tots els contractes que es fan són un frau", ha manifestat.

En un comunicat, ERC lamenta que PSC i Junts “s’hagin alineat al costat de la dreta i l’extrema dreta” per tombar aquesta norma. El portaveu adjunt del grup republicà, Jordi Orobitg, ha declarat que, amb l’abstenció del primers i el vot en contra dels segons, aquestes formacions “promouen la indignitat ciutadana, defensant els interessos d’aquells que sempre han guanyat amb l’habitatge i volen seguir-ho fent”.

Mitjançant un decret llei d'urgència publicat a mitjans de l’abril passat, el Govern va regular “l'ús fraudulent dels lloguers de temporada” a Catalunya. Aleshores, des de l’oposició política ja se’ls va acusar d’electoralisme. El decret recollia que s'apliquin les normes de lloguer d'habitatge també als temporals, que han d'explicitar al contracte el motiu de la temporalitat i acollir-se al nou topall del lloguer i a les normes sobre fiances i despeses de contracte de la nova llei d'habitatge.

Sancions de fins a 900.000 euros

Si no ho fan, els propietaris podrien ser multats amb entre 3.000 i 900.000 euros en funció de la gravetat de la infracció. Si bé el decret llei va entrar en vigor l’endemà mateix de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat, quedava subjecte a la posterior decisió del Parlament.

Segons el seu articulat, serien infraccions “molt greus”, amb multes d'entre 90.001 i 900.000 euros, llogar un habitatge amb un preu de més del 30% per sobre de l'índex de referència o bé al·legar una causa falsa al contracte d'arrendament, o sigui, posar al contracte que el pis és per a una finalitat diferent de la real amb tal d'evitar la nova llei. I serien “infraccions greus”, d'entre 9.001 i 90.000 euros, no fer constar la finalitat del lloguer al contracte o bé llogar-lo entre un 10 i un 30% més del que estipula l'índex de referència i de contenció de rendes.

I, finalment, seria considerat una infracció lleu amb sancions de 3.000 a 9.000 euros no publicar als anuncis de lloguer el preu de l'índex de referència, l'última renda del contracte de lloguer i la condició de gran tenidor del llogater, en cas que ho sigui.