Una dada demolidora demostra l'impacte de la Unió Europea en la vida diària dels ciutadans: la meitat de les lleis aprovades a Espanya els últims cinc anys venen de la UE. Tot i que de vegades les polítiques de l'Eurocambra ens poden semblar llunyanes, un estudi de l'Oficina del Parlament Europeu a Espanya ha conclòs que el 53,6% de les 246 lleis que s'han tirat endavant des del 2019 són fruit de les directrius europees. En concret, 132 del total de lleis aprovades al Congrés durant aquest període han respectat el full de ruta de la darrera legislatura de l'Eurocambra (2019-2024). Aquest diumenge, 9 de juny, més de 400 milions d'europeus seran cridats a les urnes per decidir de nou la configuració de l'Eurocambra. Els diputats elegits defensaran les polítiques que s'han de dur a terme a la UE durant els pròxims cinc anys.
Segons el Ministeri d'Assumptes Exterior, Unió Europea i Cooperació, Espanya té 55 directrius europees pendents d'aplicar, la majoria de les quals tenen com a data límit d'aplicació els anys 2025 i 2026. Dues d'aquestes normatives, relatives a les emissions de gasos contaminants, però, haurien d'haver-se aprovat abans del 31 de desembre del 2023; i n'hi ha tres més que han superat el límit enguany.
Una cinquantena de lleis espanyoles apliquen directament directrius europees
Segons l'informe, elaborat expressament per a les eleccions europees del pròxim 9 de juny, una cinquantena de lleis espanyoles responen al mandat d'aplicació de reglaments comunitaris o al trasllat de normatives aprovades al Parlament i el Consell Europeu. Els experts que han redactat l'estudi indiquen també que les altres 81 lleis aprovades durant aquest període contenen en la seva redacció referències a recomanacions, programes o iniciatives comunitàries.
La meitat de les lleis que s'aproven cada any responen a normatives europees
Es calcula que la meitat de les lleis que s'aproven cada any des del 2019, l'inici del període analitzat, responen a normatives europees. La xifra es manté estable fins al 2024. En l'actual legislatura, el govern espanyol ja ha aprovat dues iniciatives legislatives, i una en concret s'adapta a la regulació europea en els àmbits de la conciliació familiar i la vida professional de progenitors i de persones que exerceixen les cures.
Tots els anys es mantenen en aquesta línia a excepció del 2023 quan, arran de la dissolució de les Corts per l'avançament electoral i la disminució de l'activitat legislativa, el percentatge anual d'aquesta mena de normatives amb referències a les directrius de la UE va arribar a representar el 72% del total.