TV3 va ser el canal de televisió líder a Catalunya aquest dimarts a la nit, durant el debat entre els candidats dels principals partits catalans, els que tenen representació al Parlament, de cara a les eleccions d'aquest diumenge 12-M. L'E24 va aplegar més de 893.000 espectadors en suma, al llarg del parell d'hores que va durar, i una audiència mitjana de 358.000 espectadors, el 22,1% del share (la quota de pantalla). Aguanta el lideratge tot i coincidir amb la primera semifinal d'Eurovisió i el partit de Champions League entre el Dortmund i el PSG. També supera el darrer debat electoral d'aquests comicis, l'organitzat per La Sexta aquest dilluns, que va tenir a Catalunya 165.000 espectadors i va aconseguir una quota de pantalla del 9,1%.

Si bé és cert que la dada del debat de TV3 d'enguany suposa una gran davallada respecte a l'anterior debat de TV3 per a uns comicis al Parlament, el 14-F del 2021, quan es van aconseguir 601.000 espectadors de mitjana i una quota de pantalla del 26,1%. També en surt malparat si es compara amb els debats d'anys electorals anteriors, que presenten unes dades d'audiència i de quota de pantalla semblants a les del 2021, gairebé el doble que les d'aquest 2024. El debat de TV3 del 21-D del 2017, en ple procés i després de l'1-O, va aplegar 683.000 espectadors de mitjana i un 26,5% de quota de pantalla. El del 2015, amb la candidatura unitària de Junts pel sí i l'auge de Ciutadans, van asseure a veure TV3 uns 610.000 espectadors de mitjana, un 22,3% del share.

L'enroc en els vetos encreuats fa sobrevolar el fantasma de la repetició electoral

Els candidats a la presidència de la Generalitat no es mouen ni un mil·límetre de les seves posicions i els vetos encreuats entre uns i altres han tornat a fer sobrevolar el fantasma de la repetició electoral al debat de la CCMA d'aquest dimarts. El número 3 per Barcelona de Junts, Josep Rull, assegura que no faran president Salvador Illa. El candidat d'ERC, Pere Aragonès, demana poder liderar un Govern de "grans consensos" i situa Salvador Illa com a cap de l'oposició, mentre que el candidat socialista repta la resta de partits a no bloquejar la seva investidura. Per la seva banda, Jéssica Albiach (Comuns Sumar) s'ofereix a arribar a acords programàtics amb la CUP, ERC o PSC per configurar un govern progressista.

En aquest sentit, la líder dels Comuns lamenta que Catalunya tingui "un dels Parlaments més progressistes d'Europa, però sempre s'acabi pactant amb la dreta". Albiach ha deixat clar el seu veto a Junts i critica els acostaments del candidat socialista a la candidatura de Puigdemont. "El govern transversal és un eufemisme", ha etzibat. El candidat del PSC, Salvador Illa, ha evitat pronunciar-se sobre "caramboles" i diu que el que passi al Parlament després del 12-M "ho decidiran els ciutadans" i que ell és qui encapçala la millor opció per al diàleg i per recuperar l'estabilitat jurídica i política a Catalunya. Illa assegura que es presentarà a la investidura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!