El País Valencià és el camp de proves de les eleccions generals. Queda clar que la Comunitat de Madrid caurà del costat d’Isabel Díaz Ayuso, de manera que les Corts Valencianes s’han convertit en l’escenari de la vertadera pugna entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo a les eleccions autonòmiques 2023. Els partits hi han traslladat tots els seus esforços, ja que la sensació és que el PSOE necessita el Consell per mantenir-se a La Moncloa — mentre que el PP el necessita per arribar-hi: mai no hi ha hagut un govern espanyol en mans dels populars sense el suport electoral del País Valencià. Així les coses, els comicis valencians del 28 de maig són el preludi a les eleccions estatals del desembre.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

📊 Enquestes per a les eleccions 2023 al País Valencià: qui guanyarà?
 

El problema per al PSOE i el PP és que importarà poc quin dels dos partits queda com a primera força: les mirades estaran sobre la resta de formacions i en la consegüent configuració dels blocs esquerra/dreta. L’enquesta del CIS per a l’inici de campanya electoral ja va situar el popular Carlos Mazón com el candidat amb més representació (amb 31-36 escons), per davant del socialista Ximo Puig (30-34 diputats). Tot i això, la dreta no tindria prou suports per quedar-se amb el control de la Generalitat: amb Ciutadans en fora de joc, només podrien comptar amb els 8-12 escons de Vox — amb qui no sumarien més que els partits d’esquerres, ni en la franja més optimista (48) ni en la més pessimista (39).

Unidas Podemos, la clau per reeditar el Botànic

L’escenari més probable és la reedició del pacte del Botànic, entre el PSPV, Compromís i Unidas Podemos — sempre segons el CIS del passat 11 de maig. Els socialistes de Puig milloraran resultats i obtindran 30-34 diputats, mentre que els nacionalistes de Joan Baldoví romandran a la forquilla d’entre els 15 i 19 escons (malgrat la crisi amb Mònica Oltra). La clau la tenen els d’Héctor Illueca, que baixaran fins als 2-5 diputats… en el millor dels casos. La seva preocupació real és superar el llindar del 5% dels vots necessari per obtenir representació a les Corts Valencianes. En cas de no fer-ho, Unidas Podemos desapareixerà i podria deixar en escac la continuïtat del govern progressista.

La veritat és que ja hi ha un precedent de govern progressista sense necessitar Unidas Podemos: és el cas de València. Van quedar fora de l’ajuntament en les últimes eleccions municipals, però Compromís i el PSPV van sumar prou suports per fer Joan Ribó alcalde. Si els socialistes i els nacionalistes són capaços de quedar-se amb els seus vots, és possible que puguin reeditar la majoria d’esquerres. És per això que s’han posat en marxa algunes estratègies inèdites, com ara la de situar Puig com a cap de llista a la capital valenciana per intentar millorar resultats — quan fins ara havia sigut candidat per Castelló, casa seva.

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a València: tota la llista
 

L’arriscat pacte del PP amb Vox

És de suposar que la desaparició d’Unidas Podemos augmentarà les probabilitats d’un govern de dretes, tot i que un pacte del PP amb Vox no deixa de ser arriscat. Arriscat per a qui? Per als populars, per descomptat. Està per veure si els populars voldran sumar amb l’extrema dreta a les portes de les eleccions generals, cosa que podria fer caure la popularitat de Feijóo. L’acord a Castella i Lleó ha servit d’arma pels socialistes, tot alertant dels perills d’un govern ultradretà. L’escenari ideal per Mazón seria no haver de dependre de Carlos Flores i assolir una gesta com la de Juanma Moreno a Andalusia. Però la realitat és que la majoria absoluta no és més que una utopia.

L’última situació descrita és la que més s’aproxima a l’escenari de les pròximes eleccions generals. Malgrat totes les lleis anunciades, la principal arma de Sánchez contra Feijóo no deixa de ser el fantasma de l’extrema dreta. I això és el que més limita el PP: que en l’actual escenari de fragmentació política (ara, sense Ciutadans), l’única formació disposada a pactar-hi és Vox. Però el Botànic té més armes per sumar una tercera legislatura, que és la feina feta en aquests últims vuit anys — amb independència del que marca el PSOE des de Madrid. L'anunci pioner de Puig amb l’IRPF o la fàbrica de bateries de Sagunt són algunes de les fites que les esquerres poden exhibir per convèncer els valencians de cara al pròxim 28 de maig.