El Partit Popular d’Alberto Núñez Feijóo ha posat el rumb cap al 23 de juliol amb la moral alta. Després de la victòria sense pal·liatius en les eleccions municipals i autonòmiques, el líder del PP ha apostat per “culminar el cicle polític” el 23 de juliol tenint en compte “el missatge molt contundent sobre el rumb del país” que, al seu entendre, ha donat la ciutadania espanyola aquest diumenge “en una victòria nítida del PP”. “Els espanyols han dit prou, fins aquí hem arribat”, ha afirmat aquest dilluns des de la seu del PP a Madrid després de la reunió del comitè de direcció. Feijóo, que ha admès haver parlat amb Santiago Abascal, ha demanat respectar “les competències” de les juntes directives del PP a les comunitats autònomes a l’hora de decidir els pactes amb Vox per formar governs.

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Pedro Sánchez convoca eleccions anticipades a Espanya 2023

 

Tot i la convocatòria anticipada, el PP vol reivindicar i posar en relleu l’èxit electoral del 28 de maig en què els populars han arrabassat gairebé tot el poder territorial al PSOE i han expandit el municipal. “Espanya va donar ahir el primer pas per obrir un nou cicle polític i per això convoco tothom a culminar el cicle polític que acabarà el 23 de juliol”, ha expressat Feijóo, fent referència al final del que ell anomena “sanchisme”. En aquest sentit ha demanat “una majoria clara, incontestable i contundent per iniciar un nou rumb” perquè, ha afegit, “el sanchisme no ha sigut derogat encara i Espanya està convocada a fer-ho en 54 dies”.

“5 anys de govern del PSOE, Podemos, Bildu i els independentistes han estat ja suficients. Les conseqüències perjudicials per a la nació són a la vista de tothom i formen part d’un model esgotat que s’ha d’acabar per sempre”. Amb aquestes paraules Feijóo ha signat l’epitafi de Pedro Sánchez. “Ni les polítiques ni el clima social generat són el que Espanya vol”. Al seu temps, Isabel Díaz Ayuso, una de les guanyadores de la nit, també ha donat per finalitzada l’era de Pedro Sánchez a La Moncloa.

 

Els pactes amb Vox: “Correspon a les autonomies”

La confirmació de la victòria del PP a les urnes aquest diumenge va lligat inevitablement a una política de pactes amb Vox, que té a les mans la conformació de governs regionals i municipals. En aquest punt, Feijóo s’ha fet el suec i ha circumscrit aquesta decisió transcendental “a l’anàlisi més fina que es faran als ajuntaments i a les comunitats”. “Això correspon als partits a nivell autonòmic i a les seves juntes directives”, ha contestat Feijóo, que ha demanat ser “respectuosos amb les competències de cadascú i la realitat que es desprèn de les urnes”.

En qualsevol cas, el gallec ha admès que ha estat en contacte amb la direcció de Vox en les últimes hores. D’entrada, ha explicat que “es va creuar felicitacions” en un “contacte informal” en la nit de diumenge. A més, ha reconegut haver parlat amb Santiago Abascal aquest matí. “M’ha felicitat pels resultats; jo l'hi he agraït i li he dit que havia crescut molt a les municipals”, ha reconegut.