Isabel Díaz Ayuso té la moral pels aires. Després d’assolir una majoria absoluta incontestable a les eleccions autonòmiques, la presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid creu que la convocatòria anticipada d’eleccions generals per al 23 de juliol significa “la rendició” de Pedro Sánchez. “Està en un carreró sense sortida. Això acaba aquí”, ha assegurat en una entrevista a Telemadrid aquest dilluns al migdia. Ayuso pensa que el projecte de Pedro Sánchez “està esgotat" producte del "deteriorament institucional, descrèdit internacional i desincentiu empresarial”.

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Pedro Sánchez convoca eleccions anticipades a Espanya 2023

 

En la conversa, Isabel Díaz Ayuso ha considerat que “la inèrcia és inevitable”. “Només cal preguntar si continuarà pactant amb els mateixos socis, si proposarà un govern amb l’ultraesquerra i amb Bildu”, ha afirmat la dirigent madrilenya, que ha defensat que, després del 28 de maig, “hi ha hagut més de 8.000 mocions de censura per tota Espanya”. “Perquè la legislatura acabi al desembre i el deteriorament sigui major, busquen una oportunitat”, ha explicat en referència a l’avançament electoral.

Preguntada per la influència de la campanya a Madrid en els resultats excel·lents del PP als municipis i a les comunitats, Ayuso considera que “la situació que es viu a tot el país des de Madrid es veu amb claredat”. “S’ha de tenir en compte que Madrid està feta d’Espanya, d’espanyols de tots els racons del país (...) la inèrcia i la deriva no podien continuar així”, ha reblat en declaracions a la televisió pública autonòmica.

Majoria absoluta sense matisos

Isabel Díaz Ayuso ha abraçat la majoria absoluta a la Comunitat de Madrid després d’arrasar a les urnes. Amb el 47,34% dels vots i 71 diputats, la líder del PP de Madrid ha escombrat tots els rivals i ha superat folgadament la xifra màgica de la majoria absoluta (68). Al costat d’Alberto Ruiz-Gallardón i Esperanza Aguirre, Ayuso ha aconseguit la sisena majoria absoluta del PP a la regió des de la restauració democràtica. Ja van superar aquesta barrera el 1995, el 1999, en la repetició electoral de 2003, el 2007 i el 2011. Tot i això, pel que fa a percentatge de vot, els millors resultats els va aconseguir Ruiz-Gallardón el 1999 amb el 51,07% dels suports.

En qualsevol cas, la dirigent madrilenya es consolida com a capital política del PP i reivindica la seva influència davant d’Alberto Núñez Feijóo. A Ayuso ja no li caldrà el suport de Vox, que ha baixat de 13 a 10 representants. Al bloc de l’esquerra, Més Madrid i el PSOE han pujat de forma idèntica i s’han quedat als 27 (+3). De fet, s’han beneficiat del desplom d’Unides Podem, que s’ha quedat fora de l’Assemblea de Madrid després que el 2021 els morats obtinguessin 10 escons amb Pablo Iglesias com a cap de llista.