Començar la campanya electoral amb els embats del PP al PSOE per la inclusió d’exmembres d’ETA a les llistes de Bildu aquest 28-M era fàcil d’esperar; un recurs habitual dels populars i un tema fàcil d’esquivar. Però era més inesperable el tema que ha centrat la campanya durant els darrers dies i que ha empastifat la recta final a Pedro Sánchez: la compra de vots per correu per part del PSOE a diversos punts de l’Estat. El partit ja ha activat la maquinària per silenciar els casos, acusar dels mateixos mals al PP, i anunciar reprimendes.

La primera taca d’oli queia a Melilla i semblava innòcua. A principis de setmana apareixia un cas de presumpta compra de vots per part de Coalició per Melilla. I l’única manera que això podia esquitxar al PSOE és que tant els socialistes com la formació investigada formen part del govern de la ciutat autònoma, un executiu que presideix un exmembre de Ciutadans. Però les males notícies per a Ferraz arribarien l’endemà, quan va esclatar a Mojácar (Almeria) una trama de compra de vots per a la llista socialista que va acabar amb la detenció de set  persones.

I la segona patacada ha arribat aquest dijous, amb una operació de la Guàrdia Civil a Albudeite (Múrcia) que ha acabat amb 13 detinguts. Una d’aquestes persones és la candidata pel PSOE del municipi de 1.300 habitants, Isabel de los Dolores Peñalver. I, alhora, s’ha efectuat la detenció del número 19 a les llistes del partit a l’Assemblea de Múrcia, Héctor Antonio Martínez.

El partit també espera que un darrer cas no els acabi esquitxant, i és que la justícia ha iniciat la investigació de la gestió del vot per correu a La Gomera, a les Illes Canàries. Una denúncia presentada a la Fiscalia de Santa Cruz de Tenerife advertia sobre una suposada trama en una illa en la què governa Casimiro Curbelo, que fou membre del PSOE, fins que el 2015 va fundar Agrupació Socialista Gomera.

El frau electoral, pitjor que pactar amb Bildu

Ha quedat ben demostrat que la presumpta compra de vots per part del PSOE cou molt més al laboratori de Pedro Sánchez que l’ofensiva amb els exmembres d’ETA a les llistes de Bildu. Per posar un exemple, els socialistes van parlar obertament sobre aquesta qüestió al principi de la campanya, i fins i tot alguns barons ho van utilitzar en benefici seu per marcar distàncies amb Ferraz i assegurar que no els fa cap gràcia que Sánchez pacti amb el partit d’Arnaldo Otegi.

Fins i tot el president del govern espanyol va saber girar-li la truita al cas i, en un cara a cara amb Alberto Núñez Feijóo al Senat, va posar en evidència el PP i la seva obsessió en fer ús d’ETA quan les enquestes no pronostiquen bons resultats pels populars. Va equiparar, fins i tot, l’estratègia de Feijóo amb Bildu amb l’intent de José María Aznar de fer creure els espanyols que els autors dels atemptats de l’11-M eren membres de la banda armada basca.

En canvi, i és obvi, els casos de compra de vot per correu no s’han ni mencionat en cap dels actes en què ha participat Pedro Sánchez durant els darrers dies. Només ell avui ha carregat contra la dreta en un acte a Madrid per “insultar i embrutar” la campanya. El seu equip sí que n’ha parlat en converses informals, i assegura que a la direcció del partit hi ha el convenciment que aquest nyap no aturarà la mobilització del vot socialista arreu de l’Estat.

És a dir, que a Ferraz confien que aquestes trames corruptes, en tot cas, tindran conseqüències només en aquells municipis en què s’han embrutat les mans. És més, per netejar-se-les, el PSOE obre la porta a modificar la llei electoral per tal de fer més transparent el vot per correu, a través d’una sobre identificació amb DNI quan es realitza aquest procediment (quan es demana el vot i quan aquest s’entrega).

El PSOE busca casos similars al PP

Una altra demostració que aquest fet embruta de valent la imatge del PSOE és que els socialistes ja han posat fil a l’agulla i han començat a buscar casos similars al PP, per poder acusar l’etern rival polític dels mateixos mals. És per això que han denunciat ja casos de frau electoral per part dels populars a municipis com Casares de las Hurdes (Càceres) i Villalba (Huelva).

Així doncs, el PSOE ha denunciat davant la Fiscalia Provincial el tinent d'alcalde del poble extremeny, número 2 de la llista popular el 28-M, per, suposadament, coaccionar alguns electors i "sostreure el vot per correu" a dos veïns. També han denunciat davant dels jutjats el PP i l'Ajuntament de Villalba del Alcor per un presumpte delicte de frau en el vot per correu al municipi andalús.

Feijóo, en la mateixa línia, vol sucar pa en aquesta polèmica. I en un acte del PP aquest dijous, ha instat Pedro Sánchez a obrir una investigació interna dins del seu partit per esclarir la compra de vots per correu. És a dir, una estratègia per vendre que la polèmica és una qüestió que afecta a tot el partit, i no casos aïllats en alguns punts de l’Estat.