L’escàndol per la compra de vots per les eleccions municipals i autonòmiques 2023 del 28-M s’escampa com una taca d’oli i comença a dinamitar les campanyes de Melilla i Almeria. Després que la policia espanyola i la Guàrdia Civil hagin fet durant aquests darrers dos dies les corresponents detencions, han arribat ja els cessaments i les estripades de carnet d’alguns acusats. La trama d’Almeria esquitxa al PSOE, perquè dos dels detinguts són integrants de la llista dels socialistes per a les eleccions a Mojácar.

Així, el PSOE ha decidit aquest dimecres fer net i suspendre de militància un d’aquests acusats, que era candidat a les eleccions de Mojácar. Fonts socialistes asseguren que a l’altre candidat, que no té carnet de partit, se li exigirà que entregui la seva acta com a regidor si aconsegueix entrar a l’ajuntament. Des de Ferraz asseguren que seran durs amb aquestes persones, i que castigaran sense miraments aquells que siguin culpables de frau electoral; i esperen també que passin per davant de la justícia. En el cas de Mojácar, la policia considera que els investigats en aquesta trama haurien ofert diners a desenes de ciutadans a canvi d’aconseguir el seu vot de cara a les eleccions municipals.

A Melilla, per altra banda, el seu president, Eduardo de Castro, ha cessat el conseller de Districtes, Joventut i Participació Ciutadana, Mohamed Ahmed Al-lal, l’endemà que fos detingut per la seva presumpta implicació en la trama de compravenda de vots per correu en aquesta ciutat autònoma de l’estat espanyol. El president de Melilla ja va mostrar aquest dimarts la seva preocupació per les informacions que havien anat apareixent, després de l’operació del CNP, amb diversos detinguts. Després d’aquest cessament, el govern de Melilla s’ha quedat amb 11 membres: el president de Ciutadans, quatre consellers i tres viceconsellers de Coalició per Melilla, i tres conselleres del PSOE.

La Junta Electoral i l'embolic amb els DNI

Tot i l’evident nyap electoral de Melilla, la Junta Electoral Central ha confirmat l’acord que ja va adoptar la junta de la zona i acceptarà els 700 vots per correu que ja es van emetre abans de l’obligació d’identificar-se amb el DNI per poder votar. Segons l’organisme, seria “desproporcionat” llançar aquestes paperetes a les escombraries.

Un cop van aparèixer les primeres informacions sobre aquest possible frau electoral, la Junta Electoral de Zona va decidir que els votants per correu de Melilla hauran d’identificar-se amb el seu DNI quan vagin a entregar el seu vot per correu. Es tracta d’una decisió avalada per la JEC i que podria mantenir-se en un futur a tot l’Estat, ja que el PSOE ja ha mostrat la seva voluntat de modificar la llei electoral perquè això sigui possible.

Joan Baldoví assegura que Coalició per Melilla ja no forma part de l'acord del Túria

Així mateix, el candidat de Compromís a la Generalitat valenciana, Joan Baldoví, ha assegurat que Coalició per Melilla ja no forma part de l'acord del Túria, pel presumpte cas de compra de vots per correu. Segons ell, la decisió s'ha pres "per unanimitat de totes" les formacions que en formen part. "És absolutament repugnant", ha assegurat el també diputat de Compromís al Congrés.