Tal dia com avui de l’any 2021, fa tres anys, la borrasca Filomena (que amb anterioritat havia escombrat la península Ibèrica de sud-oest a nord-est) se situava, plenament, al damunt de Catalunya, i es traduïa en una intensa nevada que afectaria principalment la Catalunya interior. En una primera fase, la nevada va ser especialment intensa a les Terres de l’Ebre i a la plana de Lleida. Segons el Servei de Meteorològic de Catalunya, durant la matinada del dia 11 la borrasca Filomena va deixar gruixos de més de 20 centímetres en algunes ciutats del país on, malgrat les baixes temperatures, no és habitual la presència de la neu.

Seria el cas de Lleida, on va deixar un gruix d’entre 30 i 50 centímetres. La premsa local (Segre, La Manyana) expliquen que durant les primeres hores del dia, una gran quantitat de veïns de Lleida es van concentrar al Turó de la Seu Vella (la zona més elevada de la ciutat i on s’havien acumulat els màxims gruixos) per a passejar i jugar entre la neu. Però, que a migdia, la Paeria va ordenar el desallotjament de la zona a causa de la gran quantitat d’accidents que s’estaven produint. En canvi, la mateixa premsa, explica que l’areny del riu Segre es va omplir de lleidatans i lleidatanes que, durant hores, van gaudir dels gruixos de neu que s’hi havia acumulat.

Durant les hores centrals del dia, la nevada es va generalitzar arreu de la Catalunya interior, amb gruixos de neu que oscil·laven entre els 50 i els 100 centímetres i que van obligar a tallar diverses carreteres de la serra de Cardó (Baix Ebre), de les serres del Montsant i del Tallat (Priorat, Baix Camp, Urgell, Segarra), de la plana de Vic (Osona), de les Guilleries (Osona i la Selva) i de l’Alt Llobregat (Berguedà). I es van haver d’utilitzar les màquines llevaneus per obrir l’accés a ciutats com la Seu d’Urgell, Olot o Ripoll. Molts estudiants d’aquestes comarques es van haver de quedar a casa per la impossibilitat d’arribar fins a l’escola.