Tal dia com avui de l’any 1992, fa 28 anys, es feia públic que Pedro Rosselló González havia guanyat les eleccions a governador de Puerto Rico, estat lliure associat als Estats Units. En aquells comicis Rosselló, cap de llista del Partido Nuevo Progresista (formació política conservadora que advoca per la incorporació de Puerto Rico als Estats Units com un estat més), va obtenir el 49’9% dels vots, amb un programa basat en la construcció de grans projectes infraestructurals (ferrocarrils, universitats i conducció d’aigües). D’aquesta forma, Rosselló es convertia en el setè governador de Puerto Rico des que el 1948 s’havia signat la constitució de l’Estat Lliure Associat.

Rosselló és net de Pere Rosselló Batle, nascut el 1874, a Alaró, una petita vila situada al centre de Mallorca (a pocs quilòmetres a l’oest d’Inca); que va arribar a Puerto Rico l’any 1902 (quatre anys després que l’exèrcit nord-americà hagués expulsat l’administració colonial hispànica). L’avi Pere es va casar a Bayamón (Puerto Rico) amb Jacobina Matanzo; i va progressar econòmicament fins a situar-se entre les elits de l’illa: la seva descendència ha donat dos governadors: el seu net Pedro Rosselló Gonzalez (1992-1996) -d’ideologia annexionista-; i el seu besnet Ricardo Rosselló Nevares (2017-2019) -d’ideologia independentista-.

Els Rosselló no són l’única nissaga originària dels Països Catalans que ha donat governadors de Puerto Rico. Dels tretze governadors de l’illa des del 1948; set procedeixen de l’emigració catalano-parlant: Roberto Sánchez Vilella; Luís Alberto Ferré; Carlos Romero Barceló; Pedro Rosselló; Sila Calderón Serra; Anibal Acevedo Vilà; i Ricardo Rosselló. Es dona la circumstància que els Serra (Sila Calderón) i els Rosselló (Pedro i Ricardo); claven les seves arrels en el mateix poble: Alaró. I que bona part de la resta procedeixen de Mayagüez, vila nadiua de Joan Francesc Basora i Joan Rius, líders independentistes porto-riquenys de finals del segle XIX. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat