Tal dia com avui de l’any 1928, fa 95 anys, Ràdio Barcelona retransmetia el partit de futbol de la Copa del Rei, que es jugava a l’estadi de les Corts i que enfrontava el F.C. Barcelona i el Real Unión de Irún, que era el vigent campió d’aquella competició. Aquella retransmissió va ser la primera d’un partit del F.C. Barcelona; i la primera d’un partit de futbol a Catalunya. El resultat d’aquell partit va ser de 3 a 2 a favor dels blaugranes. El sistema de competició d’aquell torneig estava establert en l’enquadrament dels vint-i-quatre participants en quatre grups de sis equips cada un, creats amb criteris geogràfics. Els dos participants catalans (F.C. Barcelona i C.E. Europa) estaven enquadrats en el grup III; amb els dos equips aragonesos (Iberia Sport Club i Patria Aragón, ambdós de Saragossa); i amb dos dels quatre equips bascos (Real Societat de Donosti i Real Unión de Irun).

Els equips que integraven els respectius grups jugaven una lligueta, i els dos primers classificats de cada grup passaven a la fase final (quarts de final, semifinals —a doble partit—; i final —a partit únic—). El F.C. Barcelona va passar a la següent fase com a campió del seu grup, amb setze punts (set partits guanyats, dos empatats i un perdut). L’únic partit que van perdre els blaugrana va ser contra la Reial Societat (segon classificat amb els mateixos punts). El Real Unión de Irun va quedar tercer amb quinze punts.

Als quarts de final, el F.C. Barcelona va eliminar el Real Oviedo (7-2 a les Corts i 3-2 als Teatinos). A les semifinals va eliminar el Deportivo Alavés, de Vitòria-Gasteiz, (5-3 a les Corts i 0-0 a Mendizorrotza). I, finalment, a la final, que es va disputar a l’estadi d’El Sardinero, de Santander, els blaugranes es van enfrontar a la Reial Societat de Donosti, que havia estat el seu rival directe al grup classificatori. El resultat va ser d’empat a 1. Samitier va marcar al minut 53, i Mariscal va empatar al 83.

La premsa de l’època va qualificar aquell partit com a molt “violent”. El porter blaugrana Franz Platko va rebre un cop de genoll al cap i va quedar estabornit i lesionat. Dos dies més tard, es va jugar el partit de desempat, que també va acabar amb “taules”: 1-1. Es va avançar la Real (Kiriki, 32) i va empatar el Barça (Piera, 69). Segons la premsa de l’època, aquell partit també va ser molt dur. Hi va haver dos expulsats: el blaugrana Guzmán (minut 70) i el txuri urdin Txolin (minut 80).

En el tercer partit els blaugranes es van imposar per 3-1. A la porteria blaugrana hi havia Ramon Llorens, que ja havia jugat el partit anterior; i el partit va tornar a ser d’una duresa extrema, amb dos expulsats: el blaugrana Carulla i el txuri urdin Mariscal (ambdós al minut 65). Es van avançar els blaugranes amb gol de Samitier (8’); van empatar els txuri urdin per mediació de Zaldúa (16’), i Arocha (21’) i Sastre (25’) van inclinar la balança cap al costat dels barcelonistes.