Tal dia com avui de l’any 1981, fa 42 anys, a les 18.20 hores, un grup de 288 efectius de la Guàrdia Civil, comandats pel tinent coronel de la Guàrdia Civil Tejero Molina i arribats en autobusos, assaltaven el Congrés dels Diputats, a Madrid. Aquella maniobra de segrest pretenia ser la culminació d’un cop d’estat iniciat unes hores abans, cap a les 14.00, quan un grup d’efectius camuflats de la Guàrdia Civil i de la Policia Armada (actual Policia Nacional) i de vehicles policials d’incògnit havien encerclat l’edifici del Congrés. Aquell dispositiu policial, reveladorament anomenat Operación Jaula i dirigit pel tinent de la Guàrdia Civil Suárez Alonso, tenia el propòsit d’aïllar el Congrés i impedir l’arribada d’ajut des de l’exterior.

Tejero Molina, després de desarmar l’equip de seguretat del Congrés (format per un comissari i quatre policies), va irrompre a l’interior de l’hemicicle brandant el seu revòlver reglamentari i davant de la majúscula sorpresa dels membres de la Mesa, va ocupar el faristol, va disparar tres trets a l’aire i va cridar: “¡Quieto todo el mundo!”. En aquell moment es va produir un formidable rebombori a la cambra. Mentre que alguns diputats es van ocultar entremig de les butaques, el vicepresident Gutiérrez Mellado —general de l’exèrcit— i el president del govern espanyol Adolfo Suárez es van encarar amb els guàrdies civils que eren al peu del faristol, moment durant el qual Tejero Molina, que observava l’escena amb atenció, va cridar de nou: “¡Se sienten, coño!".

Mentrestant, a l’exterior, el coronel San Martín López i un destacament de la divisió cuirassada Brunete assaltaven els estudis de Televisió Espanyola i de diverses emissores de ràdio de Madrid. I poc després el general Milans del Bosch —capità general de la III Regió Militar— ordenava que tots els carros de combat destacats als quarters de València ocupessin els carrers de la ciutat. La situació general va ser molt confusa, fins que a les 22.10 hores, Jordi Pujol, president de la Generalitat, es va dirigir a la ciutadania catalana cridant a la calma. El president Pujol va ser la primera autoritat política de l’estat espanyol que va llançar un missatge tranquil·litzador. Molt abans, fins i tot, que el rei Joan Carles I, que no apareixeria fins passada la mitjanit.