Tal dia com avui de l’any 1995, fa 28 anys, a Buenos Aires, moria Francisco Vicente Jaumandreu, més conegut com a Paco Jaumandreu, que havia estat el dissenyador de moda més important del segle XX argentí. Des dels anys quaranta, els seus models havien vestit les actrius més destacades de la indústria cinematogràfica argentina. I l’any 1944 es convertiria en el dissenyador exclusiu d’Eva María Duarte, parella del general Juan Domingo Perón i coneguda com a Evita Perón, que ja es postulava com el fenomen social i polític que seria en els anys immediatament posteriors. La seva relació professional derivaria en una estreta amistat que convertiria el dissenyador en el confident de la "presidenta”.

Paco Jaumandreu havia nascut el 1919 a Veinticinco de Mayo, província de Buenos Aires, i era fill de Francesc Jaumandreu, natural de Mataró i editor d’un diari local, i d’Herminia Giogia, mestra d’escola descendent d’emigrants italians. Paco va ser el primogènit de tres fills (Francisco, Jorge i Herminia) i en les seves memòries explicava que, de petits, la seva mare sempre els vestia de forma tan impecable que a la seva ciutat eren anomenats “los muñequitos”. En aquestes memòries explica, també, que cada any, per les festes de Nadal, viatjaven a Mataró, a la casa pairal de la família paterna. Per aquest motiu, Paco parlava correctament el català. Aquests viatges es van interrompre amb l’esclat de la Guerra Civil (1936) i la mort dels avis (1938).

El trencament del cordó umbilical que els unia amb Catalunya va significar la fi d’una etapa vital que Paco sempre associaria amb una infantesa feliç. Aquell trencament vindria acompanyat de la greu malaltia del seu pare i de la pèrdua de la posició econòmica familiar (1938-1940). En les seves memòries explica que aquella tragèdia va marcar l’inici del seu camí en solitari i que els seus primers dissenys van veure la llum en una pensió de Buenos Aires sovintejada per les actrius dels grans teatres d’espectacles de la capital, que serien les seves primeres clientes. Progressivament, Paco iniciaria la col·laboració amb les seccions de moda de diverses publicacions, seria contractat per la indústria cinematogràfica i es convertiria en l’estilista de la Casa Rosada.