Tal dia com avui de l’any 1431, fa 587 anys, naixia a Xàtiva (País Valencià) Roderic Llançol i de Borja, més conegut com el papa Borja, que l’11 d’agost de 1492, a 61 anys, era elegit per ocupar el setial de sant Pere amb el nom d’Alexandre VI i es convertia en el segon pontífex catalanoparlant de la història. Roderic de Borja, doctor en dret per la Universitat de Bolonya (1456), va fer una carrera fulgurant dins la jerarquia eclesiàstica a l’ombra del seu oncle matern, el pontífex Calixt III. Acabats els estudis va ser nomenat arquebisbe (1456) i cardenal (1458) de València i, poc després (1458), sense que abandonés els càrrecs, vicecanceller de l’Església. Durant el seu pontificat (1492-1503) el català va ser la llengua de la cancelleria vaticana.

En el decurs de la seva vida va ser amic personal del rei Ferran el Catòlic, i així va influir decisivament en les negociacions matrimonials amb Isabel de Castella. Però un dels aspectes més destacats de la relació entre el papa Borja i Ferran el Catòlic, i a la vegada més desconeguts, va ser la seva gestió en la promoció dels dos primers viatges colombins. Va ser un dels vèrtexs del triangle format pels valencians Santàngel, banquers de Ferran i dels Borja, financers del primer viatge i amics personals dels Colom, i els banquers barcelonins —de l’entorn del monarca— que van sufragar el segon viatge de Colom. Precisament en aquest viatge va ser molt evident la influència del papa Borja: bona part dels càrrecs de l’administració que van nomenar els Colom a Amèrica eren persones relacionades amb ell.

El cas més paradigmàtic va ser el de l’armador tarragoní Miquel de Ballester, que, com els banquers Santàngel, era d’origen jueu i estava relacionat amb el rei Ferran a través del papa Borja. Ballester transportava en exclusiva la canya de sucre que es produïa a les explotacions agràries dels Borja, a la comarca valenciana de la Safor, i la lliurava als principals ports d’Europa. Seria l’introductor del conreu de la canya de sucre a Amèrica i de la tècnica del trepig per a l’extracció, que a la península ibèrica únicament s’emprava a les explotacions dels Borja. Ballester, persona de la màxima confiança del papa Borja i dels Colom, seria també el primer alcalde europeu al nou continent (Santo Domingo, 1498-1500).

Imatge: Retrat del papa Borja / Museu del Palazzo Vecchio (Florència)