Tal dia com avui de l'any 1852, fa 165 anys, naixia a Lleida Martina Castells i Ballespí, que seria la primera dona de Catalunya i de la península ibèrica que assoliria el doctorat en Medicina. Castells procedia d'una família amb una llarga tradició mèdica. El seu besavi Bernat (circa 1750)  havia estat cirurgià graduat i havia exercit a Àger i a Camarasa. El seu avi Pere (1784) havia estat metge a Sant Salvador de Toló i a l'hospital de Tremp. I el seu pare Martí (1813) havia exercit la professió mèdica a Lleida i als balnearis de Caldes de Boí, de Caldes de Montbui i de l'Espluga de Francolí. El seu germà Camil seria un dels impulsors del Col·legi de Metges de Lleida.

Martina Castells es va criar a la casa familiar i consulta mèdica del seu pare, a la plaça de Sant Joan de Lleida. Va estudiar el batxillerat a Lleida i va ser l’única dona de la seva promoció (1877). En canvi, els estudis superiors els va cursar a Barcelona, que llavors era l´única plaça universitària del Principat. En tan sols dos anys (1878-80) es va llicenciar en Medicina i va obtenir dos premis extraordinaris. Finalment, el 29 d'octubre de 1882 era investida doctora en Medicina amb la tesi, aprovada per unanimitat, “Educación física, moral e intelectual que debe darse a la mujer para que contribuya en grado máximo a la perfección y a la dicha de la humanidad”. 

El prestigiós metge i docent barceloní Josep de Letamendi, deixeble de la nissaga mèdica Castells,  la va apadrinar en el decurs de la redacció de la tesi i va qualificar la consecució del doctorat de fet heroic. Castells es convertia en la primera doctora en Medicina de la història de Catalunya i esdevenia un símbol de la reivindicació del paper de la dona en la societat. Acabada de doctorar es va casar amb el metge de Reus Antoni Constantí i Bages. A la capital del Baix Camp, llavors la segona ciutat del Principat, exerciria com a pediatra fins que, a causa d'unes complicacions derivades del seu primer embaràs, la mort li va arribar prematurament a 32 anys d'edat.

 

Imatge principal: La Dra. Castells amb la toga doctoral / Font: Viquipèdia