Tal dia com avui de l'any 1343, fa 674 anys, l'expedició comercial mallorquina dirigida pel navegant Jaume Ferrer donava per conclosa l'exploració de les illes Canàries. Era la segona expedició europea després de la del genovès Malocello (1312) i promouria, tot seguit, una sèrie d'establiments mallorquins dirigits per Francesc Desvaler, que culminarien amb la constitució d'una seu diocesana que seria efectiva entre 1350 i 1400, un segle abans del pretès descobriment castellà de les illes. El viatge del pioner Jaume Ferrer està perfectament documentat en l'Atles català (1375) de Cresques Abraham, l'obra cartogràfica més important de l'Edat Mitjana.

Jaume Ferrer havia partit de Mallorca buscant una ruta marítima que el conduís fins a la desembocadura del riu Senegal, més al sud de les costes atlàntiques sahrauís. En el seu viatge va tocar les costes de les illes Canàries i va documentar l'existència de les tribus autòctones. Posteriorment va navegar, en direcció sud, resseguint les costes continentals i va desembarcar i  va  documentar l'indret anomenat Río de Oro (Sàhara Occidental). Finalment assoliria l’extrem meridional del seu viatge quan va tocar les costes del Senegal. Ferrer va documentar l'existència d'una important activitat de producció i de comerç d'espècies que no controlava cap potència europea. 

Jaume Ferrer, nascut a la capital de Mallorca durant el primer quart de la centúria del 1300, passaria a la posteritat a través de la representació del seu uixer  —vaixell comercial— amb la senyera quadribarrada a l'Atles català. El taller de cartografia del jueu mallorquí Cresques Abraham va aconseguir dibuixar amb una gran precisió el perfil de les costes occidentals del continent africà, llavors pràcticament desconegudes pels europeus, gràcies als llibres de navegació de Ferrer. Gràcies també a aquests llibres, quedarien perfectament documentades les rutes atlàntiques que unien Mallorca i els ports del nord d'Europa a través de l'estret de Gibraltar. 

 

Imatge principal: Representació de l'uixer de Jaume Ferrer a l'Atles català, de Cresques Abraham / Font: Wikimedia Commons