Tal dia com avui de l’any 1890, fa 134 anys, a Sanlúcar de Barrameda (Andalusia), moria Antoni de Borbó-Orleans i Borbó-Dues Sicílies, duc de Montpensier, que havia estat gendre de la reina Maria Cristina de Borbó (la vídua de Ferran VII i regent d’Espanya a l’inici de la minoria d’edat de la seva filla Isabel II) pel seu matrimoni amb Lluïsa Fernanda de Borbó (la filla petita de Maria Cristina i la germana petita d’Isabel II). Per tant, també havia estat cunyat de la reina Isabel II. Montpensier passaria a la història com el personatge més intrigant i traïdor de la família reial espanyola, i com un dels més insidiosos i conspiradors del poder espanyol del segle XIX.

Montpensier (Neuilly-sur-Seine, regió de París, França, 1824) era fill de Lluís Felip I, l’últim rei de França i de Maria Amèlia de Nàpols (neboda de Maria Cristina de Borbó), i per tant era cosí de la seva esposa Maria Lluïsa i cosí, també, de la reina Isabel II. Per aquest motiu, la reina-vídua i reina-mare Maria Cristina de Borbó (que seria coneguda com la reina de la corrupció), va invertir una considerable quantitat de diners del “bolsillo secreto” dels Borbons espanyols, per ordir un cop d’estat a l'Equador, derrocar al president Vicente Roca i coronar el seu gendre Montpensier i la seva filla Lluïsa Fernanda com a “reyes de los Andes” (1846).

Aquesta maniobra no els va sortir bé i l’escàndol va obligar la reina-mare, Maria Lluïsa i Montpensier a exiliar-se a Anglaterra. Durant una dècada llarga, Montpensier va viure envoltat d’un nivell de luxe extraordinari, tot plegat finançat per la seva sogra. Però això no impediria que, participés en el derrocament de la seva cunyada Isabel II (1868). Poc després, el general Prim —president del govern espanyol— seria assassinat (1869) i la premsa de l’època assenyalaria Montpensier com l’inspirador d’aquell magnicidi. Prim va ser ferit de gravetat en un atemptat al centre de Madrid, i va morir asfixiat amb el coixí del seu llit mentre es curava de les ferides.

Segons alguns historiadors, Montpensier hauria ordit l’assassinat del general Prim, perquè el llavors president del govern hauria incomplert la promesa que en derrocar Isabel II li seria recompensada la seva col·laboració situant-lo en el tron de Madrid. I segons uns altres historiadors, Montpensier hauria instigat el magnicidi de Prim, perquè el general havia iniciat converses secretes amb el govern nord-americà per vendre la colònia espanyola de Cuba, en aquell moment la base principal del negoci il·legal de comerç d’esclaus que dirigia Maria Cristina de Borbó —la seva sogra— des de l’exili. Sigui com sigui, mai va pagar per aquell crim i va morir plàcidament al llit.