Tal dia com avui de l’any 1556, fa 466 anys, a Roma (llavors capital dels Estats Pontifics); moria Ignasi López de Loyola y Sáenz de Licona; més conegut com a Ignasi de Loiola; que havia estat el fundador de la Companyia de Jesús, actualment l’orde religiós més gran de l’Església Catòlica. Ignasi de Loiola havia nascut el 1491 a Azpeitia (Guipúscoa, llavors Corona castellanolleonesa); en una família de la noblesa local. Al món basc, aquell corpus social format per grans propietaris rurals se’ls anomenava “Ahaide Nagusiak” (Parents Majors); i, des dels processos de transformació socials i econòmics que s’havien produït arreu d’Europa a cavall de l’any 1000; s’havien convertit en un grup dominant que projectava una violència extrema sobre la població.

Els fills mascles d’aquestes famílies eren destinats a l’activitat militar. Aquest va ser el cas d’Ignasi, que va fer carrera com a oficial de l’exèrcit hispànic de Ferran el Catòlic. Però va ser ferit greument durant la Tercera Guerra de conquesta hispànica de Navarra (1521); i va abandonar l’exèrcit per consagrar la seva vida a la religió. Poc després, camí de Roma i de Jerusalem, es va aturar al monestir de Montserrat i a Manresa (1522-1523); i allà —en un indret actualment conegut com la Cova Santa— va documentar el seu pensament i va iniciar la seva divulgació. Aquest pensament, anomenat “Exercicis Espirituals” el va resumir en la cita “canviar l’ideal del peregrí solitari pel de treballar per al bé de les ànimes, amb companys que et vulguin seguir”.  

Durant la seva segona estada a Catalunya (1523-1524) va completar la seva formació acadèmica. Estimulat per la seva amiga Isabel Roser (que més tard intentaria la creació d’una branca femenina dels jesuïtes); va adquirir el domini del llatí clàssic; que, posteriorment, li resultaria fonamental per a la divulgació del seu ideari. El 1526 va ingressar a la universitat d’Alcalá i el 1528 a la de París. Durant més d’una dècada, Ignasi va viatjar, de forma constant, arreu de l’Europa occidental, divulgant el missatge del seu ideari. I el 1538 va veure complert el seu objectiu quan el pontífex Pau III va aprovar la fundació de la Companyia de Jesús. El dia de Nadal d’aquell any, Ignasi oficiaria la seva primera missa; i es va radicar, definitivament, a Roma com a Superior General.