Tal dia com avui de l’any 1870, fa 152 anys, a Madrid; moria el general Joan Prim i Prats (Reus, 1814); en aquell moment president del govern espanyol i regent de facto d’Espanya pel destronament i desterrament d’Isabel II. Tres dies abans (27/12), el general Prim havia estat víctima d’un atemptat. A darrera hora del vespre, Prim i els seus col·laboradors havien abandonat les Corts espanyoles en un carruatge que, minuts després, seria emboscat en un carreró solitari i mal enllumenat.

Els assaltants (homes armats i emmascarats) van aturar el carruatge, van apuntar a l’interior de la berlina i van disparar a boca de canó contra els ocupants. Prim va ser abastat a la mà dreta, a l’espatlla, al braç esquerre i a la cara. Però, sorprenentment, els seus col·laboradors i acompanyants —el magistrat Juan José Gonzalez-Nandín i el coronel José Francisco Moya— van resultar sospitosament il·lesos, si més no, amb ferides de poca importància, en un tiroteig en la penombra i en un espai molt limitat.

Segons les fonts documentals, després del tiroteig, el cotxer misteriosament va reprendre la marxa fins a la residència oficial de Prim. Allà, el general hauria rebut les cures preceptives i, malgrat la gravetat de les ferides, hauria experimentat una evolució positiva. Tot i això, el dia 30 moria, oficialment, a causa d’una septicèmia. En aquest punt, les investigacions historiogràfica i forense modernes afirmen que el general Prim va ser asfixiat al seu llit amb un coixí, per alguna persona molt propera al seu cercle de confiança.

La justícia espanyola no va encausar mai ningú per aquest magnicidi; però la premsa de l’època va assenyalar el duc de Montpensier, gendre de la reina Isabel II com a autor intel·lectual d’aquell crim. Segons la mateixa premsa, els Borbons tenien molts motius per a cometre aquell assassinat: Prim havia destronat i desterrat Isabel II i havia iniciat la persecució de la “camarilla del bolsillo secreto”, un contuberni de negocis il·legals format per la família reial i un grup de traficants d’esclaus i de funcionaris corruptes.