Tal dia com avui de l’any 2011, fa 13 anys, a Barcelona, moria l’empresària Flora Cadena i Senallé, que va ser una de les personalitats del món econòmic més importants del segle XX al Pirineu lleidatà. Flora Cadena va ser una pionera de l’activitat turística de muntanya a la comarca del Pallars Sobirà. L’any 1966, va promoure la construcció de l’Hotel Comtes de Pallars, que seria l’embrió del primer complex turístic del Pallars Sobirà. I el 1967, va impulsar l’estació d’esquí de Llessui (la primera que es va crear a la comarca del Pallars Sobirà i la segona al Pirineu lleidatà, després de la de Baqueira Beret).

Flora Cadena havia nascut l’any 1917 a Rialp (Pallars Sobirà), en una família coneguda com a Casa El Pere de Rialp. Es va casar molt jove, amb un negociant de fustes de la comarca, i va quedar vídua poc després. En aquell moment va iniciar la seva personal singladura empresarial, en prendre el relleu del seu difunt marit (1947). Flora Cadena es va traslladar a Barcelona, però mai no va perdre de vista que el Pallars Sobirà —com la majoria de comarques de muntanya— estava immers en una profunda depressió econòmica i demogràfica. Havia passat dels 21.000 habitants del 1880 a menys de 5.000 el 1960.

Flora Cadena sempre es va sentir molt vinculada i compromesa amb Rialp i amb el Pallars Sobirà, i va centrar tot el seu esforç empresarial en la promoció econòmica de la  terra que l’havia vist néixer. En aquest punt, va gaudir del suport de moltes persones rellevants que havia sabut convèncer per a impulsar el seu projecte. Després dels negocis turístics, a la dècada de 1980, va fundar l’empresa embotelladora i distribuïdora d’aigua mineral Aigües del Pallars, a Rialp. I a la de 1990, va accedir al negoci immobiliari i va promoure algunes urbanitzacions, com la Borda de Paisan, a Sort. Actualment, el carrer principal de Rialp s’anomena avinguda Flora Cadena.