El 17 de desembre del 1987 va morir Marguerite Yourcenar, que era el pseudònim de la novel·lista francesa Marguerite Cleenewerck de Crayencour. Malgrat que va néixer a Bèlgica el 1903, en una família flamenca, va adoptar la nacionalitat francesa.

Yourcenar, que el 1947 va adoptar aquest nom de forma legal, va ser la primera dona membre de l'Acadèmia Francesa el 1980

El 1929 Marguerite Yourcenar va publicar la seva primera novel·la, Alexis. Poc temps després, la seva traductora, Grace Fick, li va suggerir anar a Nova York, on va fer classes de literatura comparada. L'escriptora i la traductora van esdevenir amants, i van establir una relació que acabaria amb la mort de Fick, el 1979, d'un càncer de mama.

Memòries d'Adrià

El 1951, va publicar Memòries d'Adrià, que havia escrit amb pauses durant una dècada. La novel·la va ser un èxit immediat entre els lectors i la crítica literària, i es va convertir en un clàssic modern de la novel·la històrica. Yourcenar recrea en el text la vida i mort d'un dels més grans governants de l'Imperi Romà, Adrià, que de forma fictícia escriu una llarga carta a Marc Aureli, el seu successor i fill adoptiu. L'emperador parla del seu passat i descriu tant les fites com les dissorts.

Yourcenar va ser traductora també d'altres escriptors, com Virginia Woolf, Henry James, Konstandinos Kavafis i Yukio Mishima.

Al principi de la Segona Guerra Mundial, l'escriptora es va traslladar a l'estat de Maine. Va viure gran part de la seva vida al poble de Northeast Harbor, a l'illa de Mount Desert, on va morir. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat