Tal dia com avui de l’any 1906, fa 115 anys, a Barcelona, naixia Martí Ventolrà i Fort, que en el decurs de la seva vida seria una de les figures més destacades del futbol català i europeu dels anys vint i trenta del segle passat. Ventolrà va debutar al futbol professional amb divuit anys (1924) a les files del RCE Espanyol, després d’haver passat pel Fort-Pienc i pel Catalunya de les Corts. Durant la seva etapa blanc-i-blava (1924-1930) es va convertir en el millor extrem de futbol català i espanyol. De l’entitat blanc-i-blava va passar al Sevilla FC (1930-1933) i al FC Barcelona (1933-1939). Va ser vint-i-una vegades internacional (9 amb Catalunya i 12 amb Espanya).

L’any 1937, en ple conflicte civil espanyol i amb el campionat de lliga aturat, va marxar amb el FC Barcelona a una gira per Mèxic. A l’acabar la guerra, alguns components d’aquell equip van tornar a l’estat espanyol. Però Ventolrà ―que mai havia ocultat la seva ideologia catalanista i republicana, i que havia participat en diversos actes esportius de suport a les reivindicacions nacionals de Catalunya― no va poder tornar perquè estava assenyalat pel règim franquista. Es va quedar a Mèxic i va fitxar per l’Atlante, de Mèxic DF (que, casualment, jugava amb una equipació blaugrana). Hi va jugar fins als quaranta-tres anys d’edat; i va ser el millor futbolista de la lliga mexicana dels anys quaranta.

L’any 1939, a Mèxic DF, es va casar amb Josefina Cárdenas, neboda del president de la República mexicana Lázaro Cárdenas. Van tenir un fill, Josep Ventolrà, que seguiria els passos del seu pare i es convertiria en un dels millors jugadors del futbol mexicà dels anys seixanta i setanta. Josep va ser internacional per Mèxic i la dupla Ventolrà seria l’únic cas de la història del futbol en què pare i fill van defensar la samarreta de tres seleccions diferents (Catalunya, Espanya i Mèxic), i en dos campionats del món (Itàlia, 1934 i Mèxic, 1970). Martí Ventolrà va morir a l’exili de Mèxic el 5 de juny de 1977, als setanta anys d’edat, sense haver pogut retornar a Catalunya.