Tal dia com avui de l’any 1939, fa 82 anys, en el context de les darreres setmanes de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), les tropes franquistes ocupaven Puigcerdà (Cerdanya), Molló (Ripollès) i la Jonquera (Alt Empordà) —darreres places republicanes de Catalunya— i tancaven els passos fronterers que havien utilitzat les gegantines columnes de refugiats que s’exiliaven en territori francès. Amb aquella mesura els refugiats que en aquella data no havien aconseguit passar la frontera hispano-francesa quedaven totalment a l’abast de la repressió que operava a la rereguarda franquista.

Aquella mesura venia precedida dels bombardeigs de les aviacions nazi i feixista italiana contra les columnes de refugiats (provocant grans massacres); de la pressió que el govern rebel havia exercit sobre les autoritats andorranes perquè tanquessin les fronteres; i del fracàs de la iniciativa internacional per crear una zona desmilitaritzada als Pirineus, promoguda per la Creu Roja Internacional. Des de l’ocupació de Barcelona (26/01/18939), el comandament franquista havia centrat tots els esforços a impedir la sortida dels refugiats.

Efectivament, poques setmanes abans, la Creu Roja Internacional, amb el suport dels governs francès i britànic, havia proposat la creació d’una zona desmilitaritzada entre Girona i la Jonquera, que quedaria sota control de les potències europees i que acolliria la gran quantitat de refugiats (uns 500.000) que en aquells moments es dirigien a França. L'obsessiva i devastadora cursa de les tropes franquistes cap als Pirineus respondria a l’estratègia del govern rebel de Burgos d’impedir la sortida dels milers de persones que fugien de la terrible repressió desfermada a la rereguarda.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat