Tal dia com avui de l’any 1931, fa 90 anys, els comandaments del cos del Sometent de Catalunya, comunicaven formalment al president de la Generalitat Francesc Macià, i al capità general de Catalunya Eduardo López de Ochoa, que iniciaven el desarmament. El cos dels Sometents tenia un origen que remuntava als voltants de l’any 1000, quan els pagesos s’havien organitzat per a fer front a la violència senyorial dels barons feudals. Però, posteriorment, el Sometent -convertit en un cos paramilitar- s’inclinaria progressivament cap al bàndols dels privilegiats; i, des de principis del segle XIX, s’havia convertit en una força de xoc al servei dels patrons industrials i dels terratinents agraris, en la repressió dels moviments obrers i jornalers.

Per aquest motiu, el Sometent, que durant l’Edat Mitjana i Moderna havia estat una institució molt valorada per la societat catalana, havia caigut en un profund desprestigi. Havia passat de perseguir la delinqüència i defensar l’ordre allà on no arribava l’administració (els oficials de la Generalitat en l’època foral o els soldats de l’exèrcit espanyol a partir de l’ocupació borbònica del país); a esdevenir “matons” que es dedicaven a apallissar líders sindicals; a rebentar manifestacions obreres; a imposar un estat de violència i terror a les fàbriques i a les grans explotacions agràries; i que, fins i tot, s’havien implicat en la guerra del pistolerisme de Barcelona, al costat del pistolerisme de la patronal i de les bandes d’ideologia ultradretana.

El desarmament del Sometent venia imposat per un canvi del paradigma polític a Catalunya. Deu dies abans (14/04/1931), s’havien fet públics els resultats de les eleccions municipals del 12/04/1931, i Francesc Macià, el gran guanyador d’aquells comicis havia proclamat la restauració de la Generalitat; i havia reiterat el seu compromís electoral de dotar el país d’una policia pròpia (els Mossos d’Esquadra) que tindria com a missió prioritària restablir la pau social i perseguir la delinqüència organitzada i el terrorisme en qualsevol de les seves formes. En aquell acte, el Sometent va estar representat, entre altres, per Alfons Sala i Argemí, el responsable del desballestament de la Mancomunitat (1923-1925) per ordre del dictador Primo de Rivera.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
22 d’abril de 1296 Jaume II conquereix Alacant als castellans Marc Pons