Tal dia com avui de l’any 1770, fa 250 anys, el missioner Miquel Serra Ferrer, més conegut com a Juníper Serra (Petra, Mallorca, 1713 – Carmel, Califòrnia, 1784), fundava la missió de Sant Carles Borromeu, a l’actual ciutat de Carmel-by-the-Sea (Estat de Califòrnia). Amb anterioritat (1769), havia creat la missió de San Diego de Alcalá (a l’actual ciutat de San Diego, a l’extrem nord del territori del virregnat de Nova Espanya); però la de Sant Carles seria la primera del nou territori que es va explorar a partir d’aquella data, i que s’anomenaria la Nova o Alta Califòrnia (actual estat nord-americà de Califòrnia). La missió de Sant Carles Borromeu es convertiria en el bressol de l’actual ciutat de Carmel, i en el lloc on acabaria morint el seu fundador (1784).

Aquella fundació es va portar a terme en el decurs del segon viatge exploratori a l’Alta Califòrnia (1770-1771), dirigit per Gaspar de Portolà (Os de Balaguer, 1716 – Lleida, 1786) i el seu lloctinent Pere Fages (Guissona, 1734 – Mèxic, 1794) i format per un destacament de la Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya. En la direcció d’aquella expedició també tindrien un paper destacat els religiosos Juníper Serra i Joan Crespí (Mallorca, 1722 - ?). Aquella expedició terrestre va estar auxiliada per una nau de cabotatge que resseguia la costa i que estava comandada pel capità Miquel Constançó (Barcelona, 1739 – Mèxic, 1814), que transportava un equip científic dirigit per Pere Prat (Rosselló o Cerdanya, ? – Califòrnia, 1773).

Després de la fundació de Sant Carles Borromeu, Serra i Crespí fundarien vint-i-una missions més al territori, que impulsarien el naixement d’algunes de les ciutats més importants de Califòrnia: el 1776 van fundar San Francisco de Assís (actualment San Francisco) i el 1782 San Carlos de Monterrey (actualment Monterrey). En canvi, Los Angeles va ser promoguda el 1781 per les autoritats virregnals —a tocar de la missió de San Gabriel, fundada per Serra el 1771—. La influència de la colonització catalana de Portolà i Serra quedaria palesa, sobretot, en el nomenament de les primeres autoritats eclesiàstiques de Califòrnia. Els tres primers bisbes de la diòcesi de Monterrey-Los Angeles van ser els catalans Josep Alemany, Tadeu Amat i Francesc Mora.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat