Tal dia com avui de l’any 1551, fa 469 anys, el rei Carles (net i hereu dels Reis Catòlics) signava el decret de fundació de la primera universitat europea al continent americà: la Real Universidad de la Ciudad de los Reyes, que més endavant seria anomenada Real y Pontificia Universidad de Lima. El primer rector de la primera universitat americana seria el frare dominic Joan Baptista de la Roca, descendent de la nissaga corsa dels Della Roca, estretament vinculada amb la cancelleria de Barcelona mentre aquella illa havia format part de la corona catalano-aragonesa (1297-1434)

La nissaga Della Roca, durant la segona meitat del segle XIV i primer terç del XV, havia liderat les oligarquies corses partidàries de Barcelona, enfrontades a les partidàries de Gènova en un conflicte endèmic que acabaria quan Alfons el Magnànim (el segon Trastàmara al tron catalanoaragonès) els va abandonar a la seva sort. El punt final de la presència catalanoaragonesa a Còrsega l’havia marcat l’execució de Vicentello d’Istria a mans d'Opicino Alciati, lloctinent del duc genovès Filippo Visconti (1434), i la nul·la reacció d’Alfons el Magnànim.

Després de l’execució d’Istria, les oligarquies del partit català s’havien exiliat a Barcelona. Els De la Roca tenien una llarga i intensa relació amb la cancelleria barcelonina que remuntava al segle anterior: alguns dels seus membres havien estat regents de Còrsega nomenats directament pels darrers comte-reis de la nissaga Berenguer-Aragó. El nou règim cors, tutelat per la república de Gènova, i el desinterès dels Trastàmara a recuperar el domini de l’illa faria impossible el seu retorn i acabarien plenament integrats en la vida social i política catalana.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat