Tal dia com avui de l’any 1921, fa 97 anys, naixia a Seta (Occitània-França) Ricard Baliardo i Farré, el guitarrista gitano més internacional de tots els temps. Baliardo va néixer, circumstancialment, en el carro amb què es desplaçava la seva família des del Rosselló cap a la Provença. Baliardo, que en el decurs de la seva carrera seria conegut amb el nom artístic de “Manitas de Plata”, era el segon fill del matrimoni format per Gustau Baliardo i Antonieta Farré, membres de la comunitat gitana catalanoparlant del Rosselló, i en el decurs la seva carrera artística faria contínua referència al seu origen cultural romaní i a la seva llengua materna catalana.

Les fonts documentals revelen que des de molt petit va manifestar un gran talent per la música. Tant era així que, malgrat els escassos recursos econòmics de què disposava la seva família, el seu pare es va vendre el ruc per a comprar-li una guitarra. Aviat Ricard Blum Baliardo seria reconegut per les seves “mans de plata” com a guitarrista del grup Los Baliardos, amb el seu germà gran Hipòlit Poletes Baliardo (conegut com al rei de la rumba catalana a França), el seu cosí Joseph Reyes i el seu fill gran Josep Manero Baliardo. Joseph Reyes era nascut a Niça (Provença), l’any 1928, si bé la majoria de les fonts l’identifiquen com d’origen nord-català i criat a la Camarga (Provença).

Ricard Baliardo assoliria el punt culminant de la seva carrera a partir de 1965, després d’un concert al Carnegie Hall de Nova York amb el seu cosí Joseph Reyes. Tot seguit iniciaria una gira mundial que el portaria a actuar als cinc continents. Durant aquella etapa, que duraria nou anys, gravaria 83 discos diferents i vendria més de 93 milions de còpies arreu del món, que el convertirien en el guitarrista gitano més internacional de tots els temps. Posteriorment, de la nissaga Baliardo sorgirien músics de talla internacional com Bambo, Nino, Nanasso i Bebé Baliardo; l’actor Jean-Pierre el Rei Cargol, o els també músics Gipsy Kings, el grup francès més internacional de tots els temps.

Va morir a Montpeller (Occitània-França) als 93 anys, després d’una llarga malaltia.