Tal dia com avui de l’any 1940, fa 80 anys, en el context dels mesos posteriors a l’ocupació franquista de Catalunya i a la conclusió de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), el capità general Luis Orgaz Yoldi ordenava la requisa temporal d’una quantitat indeterminada d’embarcacions de pesca del port de Barcelona, que havien de ser destinades a un curs de pesca exclusivament per als membres de Flechas Navales, una secció del Frente de Juventudes (les joventuts de la Falange Española Tradicionalista y de las JONS). Aquella ordre estava emmarcada en la política de proselitisme, que es projectava a propòsit entre els col·lectius menys permeables i més resistents de la ideologia nacional-catòlica del règim franquista.

Tot i que la premsa de l’època ho presenta com un oferiment dels patrons de pesca del port de Barcelona, altres fonts revelen que aquella ordre de requisa temporal va provocar fortes tensions entre els patrons de pesca i l’aparell politicomilitar espanyol. Aquelles preteses pràctiques van ser concebudes com una activitat complementària a la formació que els Flechas Navales rebien al vaixell escola José Antonio i, segons la premsa, consistien en “la labor a bordo de las lanchas pesqueras; el amarre y desamarre de las embarcaciones: el lanzamiento y recogida de las artes; el manejo de los diversos utensilios propios de la profesión; maniobra de las velas y entretenimiento del motor auxiliar de que van provistas las citadas embarcaciones”.

Aquella requisa temporal havia estat ordenada en plena postguerra, en un escenari d'escassedat d’aliments; i no tan sols perjudicava els patrons (que quedaven obligats a pagar les seves tripulacions com si haguessin sortit a feinejar), sinó que també comprometien el proveïment diari i regular de peix als mercats de la ciutat. Malgrat les tensions que va generar aquella despòtica ordre, les embarcacions de pesca serien requisades i el curs s’acabaria portant a terme.