Tal dia com avui de l’any 1934, fa 85 anys, en el context dels dies immediatament posteriors als Fets del Sis d’Octubre (1934), el coronel Francisco Jiménez Arenas ―imposat pel govern de la República espanyola― prenia possessió del càrrec de president de la Generalitat. Malgrat que Jiménez Arenas, en la seva presentació davant de la premsa de Barcelona, va proclamar: “La Generalidad, en su concepto global, no ha sufrido ninguna interrupción, y me propongo reintegrarla a su ritmo normal”; tres mesos més tard (2 de gener de 1935), el govern de la República, presidit per Alejandro Lerroux (del PRR), decretava la suspensió de l’autogovern de Catalunya.

També, durant aquella jornada, va prendre possessió de l’alcaldia de Barcelona el dirigent local de la CEDA José Martínez Herrero, que, com Jiménez Arenas, havia estat imposat pel govern de la República. La premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 09/10/1934) destaca que Martínez Herrero es va reunir amb alts funcionaris del govern municipal per assessorar-se: va proclamar que no tenia ni la més remota idea de com es dirigia un ajuntament. Martínez Herrero seria alcalde durant cent dies (fins al 13 de gener de 1935), quan el govern de la República el va reemplaçar per Joan Pich i Pon (cap local del PRR lerrouxista).

Dos dies abans (6 d’octubre) el govern de la República (format per una coalició de partits involucionistes integrada pel PRR de Lerroux, la CEDA de Gil-Robles i el Partido Agrario de Martínez de Velasco) havia decretat l’estat de guerra a Catalunya. La premsa de l’època destaca que, durant la jornada del 8 d’octubre, es va desarmar totalment els Mossos d’Esquadra. La mateixa premsa (La Vanguardia, edició del 09/10/1934) noticiava que dues companyies de la Legió espanyola havien desembarcat al port de Barcelona, per col·laborar amb la Guàrdia Civil en tasques repressives contra els moviments populars que havien secundat la proclama del Sis d’Octubre.

Es dona la circumstància que, dos anys després, Jiménez Arenas tindria una destacada participació en l’intent de cop d’estat a Barcelona (19/07/1936), que va conduir a l’esclat de la Guerra Civil espanyola (1936-1939).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat