Tal dia com avui de l’any 1939, fa 80 anys, en el context dels mesos immediatament posteriors a l’ocupació franquista de Catalunya i de la conclusió de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), la premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 12/08/1939), publicava que el Tribunal Regional de Responsabilidades Políticas  —a Barcelona —, dirigit pel coronel Jorge A. Villamide Salinero, publicava un edicte que ordenava a tota la població de Catalunya delatar les persones d’ideologia catalanista i republicana que tenien propietats al seu nom.

En aquell edicte es deia que: “a los ciudadanos en general para que, rindiendo culto al deber impuesto a todo buen patriota cooperen a la acción de la Justicia enviando por escrito a este alto Tribunal (...), las denuncias referentes a personas individuales (...) de las cuatro provincias de Cataluña (...) expresando sus circunstancias, relación de lo que sepa o se tenga noticia de que hayan prestado en cualquier forma directa o indirectamente servicios o auxilio a la causa rojo-separatista; de los bienes que posean, puntos donde radiquen y valor aproximado de ellos”.

Aquell operatiu obeïa a una llei dictada pel règim franquista el 09/02/1939 (el dia que les tropes franquistes havien completat l'ocupació de Catalunya), que havia estat implementada l’1 d’agost de 1939 amb la posada en funcionament del Tribunal Regional de Responsabilidades Políticas. Amb l’edicte de Villamide, el règim franquista pretenia sumar la població civil al seu aparell repressor. Només dotze dies abans, el coronel José Ungría Jiménez donava el tret de sortida al sistema de les delacions reclutant una quantitat no determinada de conserges de finques privades i de taxistes.