Tal dia com avui de l’any 1601, fa 420 anys, a Madrid, el rei Felip III signava l’ordre de trasllat de la cort a Valladolid. D’aquesta forma, es consumava el primer gran “pelotazo” immobiliari, la fabricació de la primera gran bombolla immobiliària de la història hispànica; que, al marge dels beneficis que va reportar al seu principal instigador -el duc de Lerma (ministre plenipotenciari del rei Felip III)-, posava en relleu el clima de corrupció que imperava en la cort de Madrid. El trasllat de la cort hispànica a Valladolid va ser una operació especulativa que, segons algunes fonts, hauria generat plusvàlues de més de dos milions de ducados castellans (l’equivalent actual a 500 milions d’euros).

L’any anterior, Lerma i un grup de personatges de la cancelleria que presidia- van adquirir, secretament i a títol particular, un mínim de vint-i-quatre edificis situats al centre de Valladolid; llavors una petita ciutat de la Corona castellanolleonesa. Poc després, iniciarien les maniobres per a convèncer el rei Felip III de la conveniència de traslladar la capitalitat de la monarquia hispànica a la vella Pucela. El decret que el 10 de gener de 1601 va signar el rei, comportaria un allau de compres d’edificis a Valladolid, per part de les famílies oligàrquiques que tenien responsabilitats a la cort, que van ser adquirits a preus molts superiors en relació a l’operació de compra de Lerma.

Només cinc anys més tard (1606); Lerma i els seus socis van repetir l’operació però, en aquella ocasió a la inversa. Poc després del trasllat a Valladolid (1602), aquell grup d’especuladors havien adquirit els edificis que els seus clients (els seus compradors) havien deixat lliures a Madrid. Les fonts documentals revelen que per aquelles compres, Lerma i els seus socis van pagar preus molts inferiors al valors real d’aquells patrimonis; però en canvi, quan es va ordenar el retorn de la cort a Madrid, els antics propietaris d’aquelles finques van haver de pagar preus molt superiors als que havien cobrat el 1602, per a recuperar les seves antigues propietats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat