Tal dia com avui de l’any 1935, fa 84 anys, en el context de la intervenció de la Generalitat i la suspensió del Parlament després dels fets del Sis d’Octubre (1934), Manuel Portela Valladares, governador general de Catalunya imposat per Alejandro Lerroux, president del govern de la República (format per la coalició involucionista CEDA, PRR, Partido Agrario) ordenava el trasllat dels presos polítics reclosos al vaixell-presó Uruguay (atracat al port de Barcelona) a la Presó Model de la capital catalana. D’aquesta forma, el vaixell-presó Uruguay quedava, temporalment, sense població reclusa.

Des del 7 d’octubre de 1934, al vaixell-presó Uruguay hi havia recloses 2.500 persones (més de 2,5 vegades la seva capacitat), principalment funcionaris, professionals liberals i treballadors acusats de participar en la proclamació del Sis d’Octubre: l’Estat català dins la República federal espanyola. Durant tres mesos, el president i els consellers del Govern de Catalunya també hi havien estat confinats. Fins que el 7 de gener de 1935, Fernando Gasset Lacasaña, president del Tribunal Suprem, havia ordenat el seu trasllat a la Presó Model de Madrid.

El vaixell Uruguay havia estat construït a Escòcia l’any 1912 i botat amb el nom de “Infanta Isabel de Borbón”. Tenia una capacitat inicial per a 1.376 passatgers, posteriorment reduïda a 996. Entre 1912 i 1934 va ser propietat de la Compañía Transatlántica, fins que poc després dels fets del Sis d’Octubre va ser confiscat per la República amb el propòsit de convertir-lo en una presó flotant. Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) hi van ser reclosos elements partidaris del bàndol rebel, fet que no impediria que fos bombardejat i enfonsat per l’aviació franquista (16/01/1939).