Tal dia com avui de l’any 1508, fa 512 anys, moria a les masmorres del castell de Xàtiva (País Valencià) Hug Roger III, darrer comte del Pallars Sobirà. Hug Roger havia estat capità general dels exèrcits de la Generalitat en la guerra que va enfrontar la màxima institució de govern de Catalunya amb l’estament de la corona, representada pel comte-rei Joan II (el tercer Trastàmara que s’asseia al tron de Barcelona).

En la conclusió d’aquell conflicte, que es va saldar amb una ajustada victòria de l’aliança formada per la corona i la pagesia de remença, Joan II va dictar les Capitulacions de Pedralbes (1472), amb el propòsit d’indultar els líders militars del partit de la Generalitat. No obstant això, Hug Roger III va ser exclòs d’aquella llista.

Hug Roger III es va exiliar a França amb el propòsit d’obtenir ajut militar, però Joan II havia ordenat la conquesta del comtat de Pallars Sobirà. Hug Roger III, amb el suport de les tropes franceses, no va poder fer res més que algunes incursions, que no el conduirien a cap situació.

Finalment, Ferran el Catòlic, fill i hereu de Joan II, va ordenar al duc de Cardona (parent d’Hug Roger III) liquidar el problema pallarès: conquesta definitiva del territori, detenció d’Hug Roger III i despossessió de tots els seus càrrecs, béns i honors. El 1491, en el marc d’aquella operació, va ser detingut i empresonat a la masmorra de Xàtiva. Moriria passats 17 anys, probablement enverinat.

Es dona la circumstància que Hug Roger III va morir a la mateixa masmorra on havia mort pocs anys abans Jaume d’Urgell, el darrer comte d’Urgell.

 

Imatge principal: Representació coetània de Joan II / Font: MHC

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat