Tal dia com avui de l’any 1936, fa 84 anys, el Front d’Esquerres, la plataforma política de formacions catalanistes i d’esquerres que reunia Esquerra Republicana, Acció Catalana Republicana, Partit Nacionalista Republicà d’Esquerres, Unió Socialista de Catalunya, Unió de Rabassaires, Partit Obrer Unificat Marxista, Partit Català Proletari i Partit Comunista de Catalunya, guanyava àmpliament les terceres eleccions generals republicanes a Catalunya.

Aquella plataforma estava liderada pel líder d’ERC i president de la Generalitat Lluís Companys, en aquell moment condemnat per la justícia espanyola per rebel·lió i sedició després dels Fets del Sis d’Octubre (1934). El president Companys seria amnistiat per la nova majoria parlamentària del Frente Popular ―PSOE, IR, UR, PCE― i ocuparia, de nou, la seva legítima responsabilitat, i restauraria el legítim govern de Catalunya ―intervingut des del 8 d'octubre de 1934―.

El Front d’Esquerres, que va obtenir 37 (22 d’ERC) dels 54 escons en joc a Catalunya, no tan sols es va imposar en el conjunt del país, sinó que, també, va guanyar en les cinc circumscripcions catalanes (Barcelona ciutat i les províncies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona). En aquells comicis va desplaçar, de nou, la Lliga Catalana (hereva de la Lliga Regionalista i columna vertebral del Front d’Ordre) de la centralitat política catalana, i es va convertir en la quarta força política a les Corts republicanes.