Tal dia com avui de l’any 1930, fa 88 anys, el cap superior de la Jefatura Provincial de Policía de Barcelona, Salvador de Toribio, acompanyat per diversos agents policials, es presentava a casa del metge Jaume Peyrí, gendre de Francesc Macià. El líder d’Estat Català feia dos dies que havia retornat de l’exili i era el primer cop que visitava Barcelona des dels fets de Prats de Molló (4 de novembre de 1926). També, segons la premsa de l’època, des que havia arribat de l’exili havia fet diverses aparicions públiques. Destacava que s’havia entrevistat amb Ventura Gassol (que més tard seria conseller de la Generalitat republicana) i amb Jaume Aiguader (que més endavant seria alcalde republicà de Barcelona), en un cèntric i conegut restaurant de la capital catalana.

Macià s’allotjava a casa del seu gendre, i segons la mateixa premsa, es va produir un fort altercat entre els policies, per una banda, i la família Peyrí i els veïns de la finca ―un edifici del carrer Provença―, per l’altra, que Toribio i Macià resoldrien pactant que el líder d’Estat Català i els seus familiars poguessin acabar de dinar. Poc després se’l comminava a pujar al seu propi cotxe ―seguit per un automòbil de la Policia― i a desplaçar-se fins a Perpinyà. Allà seria lliurat a la gendarmeria francesa. Segons la premsa, el propòsit de Toribio era que les autoritats franceses el detinguessin per un pretès delicte d’incompliment de condemna pels fets de Prats de Molló. Lluny del propòsit de Toribio, les autoritats franceses li van facilitar el trànsit cap a Brussel·les.

Després d’una estada de quatre mesos repartida entre París i Brussel·les, retornaria definitivament a Barcelona cinc mesos més tard (el 22 de febrer de 1931). I un mes i mig més després, guanyaria àmpliament les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 liderant la formació política Esquerra Republicana de Catalunya, i es convertiria en el primer president de la Generalitat restaurada.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat