Tal dia com avui de l’any 1285, fa 734 anys, moria a Vilafranca del Penedès el comte-rei Pere II de Barcelona i III d’Aragó, conegut com a Pere el Gran, que, pel seu matrimoni amb la reina Constança de Sicília i per l’operació militar de conquesta de Sicília i de Calàbria, seria el primer sobirà català que s’asseuria al tron de Palerm. Amb aquella operació militar ―comandada per l’almirall Roger de Llúria―, el Casal de Barcelona es convertia en el dominador de les illes de Gerba, Malta, Sicília i del territori peninsular de Calàbria (situat a l’extrem sud de la bota italiana) i, en conseqüència, desplaçaria del lideratge de la regió l’aliança angevina de França i Nàpols, i es convertiria en la primera potència de la Mediterrània occidental.

Pere el Gran (1240-1285) havia estat casat (1262) amb Constança de Sicília (1249-1302), amb un clar objectiu polític: unir les cases de Barcelona i de Palerm per fer front a les polítiques expansives de la branca napolitana dels Anjou francesos, que amenaçava la supervivència del regne sicilià. Aquell “matrimoni d’estat” també tindria una significació especial: Constança (llavors princesa hereva de Sicília) era d’una branca menor de la nissaga Hohenstaufen, emperadors del Sacre Imperi Romano-Germànic, enfrontats amb el Pontificat de Roma pel lideratge polític d’Europa. Per primer cop en la història, des del govern de Borrell II, primer comte independent de Barcelona, Catalunya passava del bloc pontifical al bloc imperial.

El 1266, quatre anys després del matrimoni entre Pere i Constança, es consumarien els pitjors presagis: les tropes angevines ―amb l’ajut del Pontificat― derrotaven l’exèrcit sicilià i mataven el seu rei Manfred (pare de Constança i sogre de Pere). Carles d’Anjou, rei de Nàpols, va usurpar el tron de Sicília, i tot seguit es va produir l’exili a Barcelona de les aristocràcies sicilianes. Roger de Llúria, l’almirall que va comandar la recuperació de Sicília i de Calàbria (1282), era un producte d’aquell exili (hi havia arribat sent un nen i s’havia educat a la cort de Barcelona). Poc després de l’operació de recuperació, protagonitzada pels almogàvers, la dinastia legítima de Sicília seria restaurada en la persona de la reina Constança i del seu marit Pere (1282).