Tal dia com avui de l'any 1930, fa 87 anys, era assassinat a Rosario (Argentina), per paramilitars del règim dictatorial d'Uriburu (1930-1932), l'anarquista català Joaquim Penina i Sucarrats. El seu cadàver no apareixeria mai, i es convertiria en la primera víctima d'una tràgica tradició estretament relacionada amb els règims dictatorials argentins, que culminaria amb el govern de Videla (1976-1981). Joaquim Penina, nascut a Gironella (Berguedà) l'any 1901, havia arribat a l'Argentina l'any 1923, probablement fugint de la duríssima repressió que el règim dictatorial de Primo de Rivera (1923-1930) havia desfermat contra les organitzacions obreres a Catalunya.

Els avalots reivindicatius que sovintejaven des de l'esclat de la crisi global de 1929 van animar els militars a sortir dels quarters. Uriburu i el seu cunyat Ibarguren, inspirats en el nacionalisme autoritarista de l'espanyol Primo de Rivera, van donar un cop d'estat i van desfermar una cacera brutal contra persones declarades enemigues del règim. Penina, un intel·lectual autodidacte fill d'una família humil que no l'hi havia pogut pagar els estudis, era una persona molt coneguda en el seu entorn professional —era paleta— i social —el sindicalisme anarquista—. Ensenyava a llegir els obrers analfabets i prestava llibres a tothom que li ho demanava, de la seva biblioteca personal.

L'assassinat i desaparició de Penina han estat envoltats d'una aura de misteri que l'ha convertit en un mite. Penina no era un element dirigent i no tenia cap responsabilitat política ni sindical. Era, simplement, un divulgador dels ideals llibertaris i naturistes. L'expedient de detenció va ser destruït, l'element que va dirigir els sicaris va ser assassinat en estranyes circumstàncies, i els 5.000 exemplars del treball d'investigació que va publicar el catedràtic Aldo Oliva van ser segrestats i calcinats per la dictadura de Videla. El 1999, la comunitat catalana de Rosario va assenyalar la casa de Penina amb una placa que el descrivia com un “obrer exemplar” i com un “home de pau”.