Tal dia com avui de l’any 1939, fa 82 anys, en el context de les setmanes immediatament posteriors a l’ocupació franquista de Catalunya i a la conclusió de la Guerra Civil espanyola; les autoritats del nou règim complimentaven amb un dinar de gala a l’Hotel Ritz de Barcelona els generals Mazetti i Bottari, líders de la Gioventú Italiana del Littorio, la branca juvenil del Partit Nacional Feixista italià. Mazetti i Bottari, eren en visita oficial a Espanya, convidats pel filonazi Ramon Serrano-Suñer; ministre de governació i Jefe Político de Movimiento, per a estrènyer relacions amb les organitzacions juvenils del regim nacional-catòlic franquista.

Segons la premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 06/06/1939); aquella visita oficial s’havia iniciat dos dies abans, durant els quals Mazzetti i Bottari s’havien entrevistat amb els capitostos del nou règim a Catalunya; i, acompanyats per les autoritats locals, havien visitat diversos indrets de la ciutat. Aquell desplegament de luxe i boato, oportunament organitzat per l’aparell propagandístic del regim franquista; contrastava amb la fam i la misèria que cobria la ciutat; especialment visible en les cues de racionament i en el brutal amuntegament de presos polítics en condicions infrahumanes en diversos centres de detenció de la ciutat.

També aquella demostració de força i de luxe del règim nacional-catòlic, contrastava amb l’epidèmia de tuberculosi que s’havia declarat dues setmanes abans (16/05/1939); i que acabaria costant la vida a un mínim de 1.730 persones. Mentre l’Ajuntament i la Diputació franquistes —dirigides, respectivament, per Miguel Mateu Pla i José Maria Milà Camps— proclamaven públicament que no tenien recursos econòmics per a fer front a aquella epidèmia; es gastaven els diners complimentat les visites dels capitostos dels règims que havien donat suport a la rebel·lió franquista: misses de campanya al centre de la ciutat; desfilades militars i paramilitars; i tiberis per a dotzenes d’invitats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat