Tal dia com avui de l’any 1868, fa 153 anys, moria a València cap-i-casal l’escriptor, periodista i professor Pasqual Pérez Rodríguez, que en el decurs de la seva vida va ser cofundador del Diario Mercantil de València (1834), un dels primers mitjans de premsa del País Valencià, i va ser un dels pioners de la fotografia al País Valencià. Pasqual Pérez va ser el primer a publicar una fotografia en la premsa escrita peninsular: va ser l’any 1852 en una edició del mitjà de premsa que havia cofundat.

Pasqual Pérez havia nascut a València cap-i-casal l’any 1804 i, inicialment, va seguir estudis eclesiàstics, on va aconseguir una sòlida formació humanística. L’any 1835 va abandonar definitivament la carrera eclesiàstica per dedicar-se a la producció literària i periodística. Va dirigir el Diario Mercantil, d’ideologia liberal, que va compaginar amb el conreu de literatura del gènere gòtic (de misteri i terror) i de teatre religiós: seria l’autor de l’acte sacramental en valencià El diable pres (1855).

Però la seva veritable passió seria la fotografia. Va ser un dels introductors del daguerreotip a la península Ibèrica i va ser el primer fotògraf valencià a crear una col·lecció de fotografies: l’any 1851 va publicar l'Álbum del Cabañal, una recopilació d’imatges costumistes del barri marítim de València cap-i-casal, i el va elaborar amb la revolucionària tècnica del calotip, que permetia reproduir les imatges. L’Álbum del Cabañal seria la primera col·lecció fotogràfica valenciana que es comercialitzaria.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
28 de gener del 814 Mor Carlemany, fundador dels comtats catalans Marc Pons
27 de gener de 1612 Felip III legalitza les curses de bous Marc Pons