Tal dia com avui de l'any 1783, fa 238 anys, arribava a Barcelona un núvol tòxic format per àcids i cendres volcàniques format per la tercera i més violenta erupció del volcà Laki (Islàndia). Les fonts descriuen una gran erupció —el 14 de juny de 1783— al sud de l'illa d’Islàndia que va produir 15 quilòmetres cúbics de lava i roques —la quantitat de material necessària per cobrir la totalitat de l'actual ciutat de Barcelona fins a la màxima altura de la Sagrada Família— i diverses columnes de gasos que es van elevar fins a l'estratosfera, a quinze quilòmetres de la superfície terrestre. També relaten que els dies 15 i 16 de juny de 1783 un gran núvol tòxic va cobrir Escòcia i Anglaterra.

Les mateixes fonts revelen que el 18 de juny de 1783 el núvol tòxic havia assolit les costes de la Mediterrània nord-occidental i, saltant els Alps i els Pirineus, s’havia escampat formant un arc que abastava des de Gènova fins a Barcelona. El núvol tòxic de la tercera erupció del Laki va alterar radicalment el règim de pluges en el seu radi d'acció i és considerat el desastre mediambiental més important de la història moderna d'Europa. Les sequeres i aiguats haurien provocat una crisi agrària de dimensions extraordinàries. S’estima que a Europa hauria provocat 6.000.000 de morts; i a Catalunya pèrdues entre un 10% i un 30% de la població a les planes occidentals del país.

A Catalunya, aquella crisi mediambiental i agrària provocaria un increment notable de l’emigració cap a les colònies hispàniques d’Amèrica. L’emigració catalana al Nou Continent s’havia iniciat el 1750, i s’havia incrementat a partir de 1765. Però entre 1783 i 1789 (etapa de màxima incidència), les sol·licituds “para pasar a América” es van multiplicar. Va ser precisament durant aquesta etapa crítica que Esteve Rodríguez Miró —governador espanyol de la Louisiana— promouria l’emigració i establiment de dues-centes famílies de Reus a Nova Orleans. També, durant aquesta etapa, es va incrementar notablement el corrent migratori català cap a l’Havana i cap a Buenos Aires.